Paul en Toos Rütten vieren gaven elkaar op 7 juni 1960 het ja-woord.
Paul en Toos Rütten vieren gaven elkaar op 7 juni 1960 het ja-woord. Foto: Willem Menting

Eerste praatje na kantinebezoek

Blitterswijck | Paul Rütten en Toos Coenders traden op 7 juni 1960 in het huwelijksbootje. Nu, zestig jaar later, is het echtpaar nog altijd gelukkig getrouwd. In hun seniorenwoning in Blitterswijck geniet het stel nog iedere dag met volle teugen van het leven. Het diamanten bruidspaar uit Blitterswijck staat komend weekeinde ondanks de coronacrisis stil bij de bijzondere mijlpaal. "We houden het klein. We hadden het graag groter gevierd in 't Pelgrimshuis, maar dat is vanwege corona niet mogelijk. We gaan het op een later moment inhalen", vertelt Toos.


Paul kan zich nog goed herinneren wanneer hij zijn grote liefde Toos voor het eerst zag. "Dat was na een voetbalwedstrijd in Tienray. Ik speelde bij BVV'27 en we bleven daar in de kantine plakken. Toen we daarna naar huis gingen, zag ik haar op straat. Ik dacht direct: nou, dat is een mooie dame. We zagen elkaar voor een tweede keer op de kermis in Arcen en later kregen we verkering, zoals ze dat zo mooi zeggen."

Toos viel al snel als een blok voor haar Paul. "Hij had pikzwart haar, een mooie man. Hij zat in die tijd in militaire dienst en met een uniform aan zag hij er helemaal goed uit." Toos groeide op in Tienray en Paul is geboren en getogen in Blitterswijck. Dat het echtpaar in Blitterswijck zou gaan wonen, was voor Paul vanaf het begin duidelijk. Toch woonde het stel twee jaar in Tienray. "Na ons huwelijk zijn we daar gaan wonen. Er kwam een woning vrij, maar toen we de kans kregen om naar Blitterswijck te verhuizen, hebben we dat gedaan." Toos vond het wel prettig om op een andere plek te gaan wonen. "Het maakte mij niet veel uit, ik kwam nog wel regelmatig in Tienray natuurlijk, maar ben altijd op mijn plek geweest in Blitterswijck."

Het echtpaar krijgt met dochter Pétri hun enige kind. Later volgde kleinkind Maikel en sinds enkele jaren is achterkleinkind Chase lid van de familie. "Dat was zo bijzonder. We hebben wat dat betreft maar een kleine familie, maar we hadden nooit durven dromen dat we een achterkleinkind zouden krijgen. Daar genieten we met volle teugen van."

Voetbal loopt als een rode draad door het leven van het gezin Rütten. Niet dat Toos veel met de sport heeft, maar Paul was er bijna dagelijks mee bezig. "Als Toos mij niet had gesteund, had ik dat al die jaren niet volgehouden. Ik ben jarenlang secretaris geweest van BVV en sloeg geen wedstrijd en training over. Ik stond altijd langs de lijn. Voor mijn verdiensten heb ik ook een koninklijke onderscheiding gekregen. Ik werd toen tijdens de jaarvergadering van de voetbalclub door de hele familie verrast. Ook ben ik nog steeds lid van het gilde en ga ik veel vissen met mijn broers. Ik ben graag buiten."


Toos herinnert zich de tijd dat Paul op zondag moest voetballen nog goed. "Ik ging toen met Pétri in een mandje met de bus naar mijn ouders in Tienray. Ondanks dat Paul vaak weg was, vermaakten wij ons uitstekend. Ik was graag thuis."

Achterkleinkind nieuwste aanwinst van de familie

Als het echtpaar wordt gevraagd naar het geheim van een goed huwelijk, kijken ze elkaar direct aan. "Het is echt geven en nemen", zeg Paul. "Je moet het samen doen. We hebben het aardig voor elkaar, denk ik zo. We hopen nog lang gezond samen te blijven."

Afbeelding