Afgraven van de ‘Hejklef’ van Willem Tacken in 1937.
Afgraven van de ‘Hejklef’ van Willem Tacken in 1937. Foto: Oude foto

Afgraven van de Heiklef

Venray | Na 1900 werd steeds meer land ontgonnen.


De ontginningen betroffen vooral de lager gelegen leemhoudende gronden, die door ontwatering voor landbouwdoeleinden geschikt waren te maken. Na 1920 vonden pas ontginningen op echt grote schaal plaats, toen vrijwel het gehele Peelgebied werd ontgonnen. Door te egaliseren werden hoogteverschillen weggewerkt. De humushoudende lagen van de hogere gronden werden naar de lagere delen overgebracht, waardoor bouwlanden met grote verschillen in bodemvruchtbaarheid ontstonden. Door de invoering van de kunstmest was men wat betreft de te bewerken grond niet langer afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare potstalmest. Het gebruik van kunstmest en de mechanisatie in de landbouw brachten een ommekeer. De productie ging flink omhoog en veel werk werd door machines overgenomen. Landbouwvoorlichters kwamen vertellen hoe het moest en de ruilverkaveling zorgde voor een efficiëntere indeling van de percelen. De prachtige fruitbomen in de huisweien werden met overheidsbijdrage gerooid en er werden nieuwe, moderne en grote stallen gebouwd. Sommige boeren gingen zich specialiseren en er verrezen bio-bedrijven met varkens of kippen. Er kwamen grote koeienbedrijven, waar vrijwel al het werk machinaal gedaan werd. De inkomsten gingen omhoog, de gezinnen werden kleiner en de oude boerderijen werden vervangen door nieuwe met prachtige en grote woonhuizen. Water kwam niet meer uit de pomp en kachels en haarden werden vervangen door centrale verwarming en moderne fornuizen. In 1959 werd in Groningen het eerste aardgas ontdekt en deze vondst leidde tot het besluit om heel Nederland aan te sluiten op aardgas. De bovengrondse elektriciteitsleidingen verdwenen, er kwam telefoon, kabel-tv en internet. Met de voortschrijdende technologieën kwam er ook meer welvaart en sommigen probeerden snel rijk te worden over de rug van anderen. De wereld werd al maar ‘kleiner’ en we kwamen in aanraking met andere culturen, andere geloofsuitingen en ander menselijk gedrag.


Veel is verbeterd ten opzichte van vroeger, maar sommige zaken zijn ook ten kwade veranderd. We kennen allemaal de talrijke problemen die de moderne tijd met zich meebrengt en daarom is het des te belangrijker dat men oog heeft voor elkaar. Samen bouwen aan een fijne gemeenschap en aan een woonomgeving waar het goed toeven is en waar we trots op zijn.


Op de foto is men bezig met het afgraven van de ‘Hejklef’ van Willem Tacken in 1937. V.l.n.r.: A. Gooren; Jac Keijsers; Jan Keijsers; Grád Verstegen. De foto is gemaakt door Bertje van Rhee.

Bron: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray