Afbeelding
Foto: Pasfoto

venray | Hoofdschuddend, soms schuddebuikend van het lachen, maar geregeld ook zeer verbaasd volgen wij op de redactie de commentaren van lezers op artikelen die wij wekelijks op Facebook en onze andere (social)mediakanalen delen.

Soms denk je: hebben die mensen op school gezeten? De andere keer vraag je je achter je oren krabbend af waarom ze zo agressief zijn. Zeker de laatste weken, sinds het beruchte coronavirus om de hoek kwam kijken, is het aantal gekke, lompe en/of weinig intelligente reacties op (een aantal van onze) berichten op Facebook erg toegenomen. Bijna wekelijks vliegen mensen elkaar op dit platform in de haren met hun onbezonnen commentaren. Bijna wekelijks ook krijgen we boze mails. Over corona, over de wel of niet noodzakelijke bouw van het ziekenhuis, over de toekomst van agrariërs en weet ik wat nog meer. Zitten er te veel mensen thuis? Vervelen ze zich? Zijn ze gefrustreerd en/of gestrest? Voor sommigen zal het ene gelden, voor anderen het andere, voor een enkeling geen van alle. Maar helder is in ieder geval dat al die mensen nog nooit van de context bij een verhaal hebben gehoord. Of ze hebben geen zin om zich erover te buigen of zich erin te verdiepen. Overtuigd van hun gelijk delen ze hun mening alsof hun en dus ook ons leven ervan afhangt. De feiten worden in Twitterstromen, Facebook-feeds en mails genadeloos overrompeld door hun eigen emoties en interpretaties. In al die reacties wordt fanatiek met vingers gewezen naar daders en slachtoffers. Naar iedereen die een andere mening dan hen is toegedaan wordt schamper gegooid met verwensingen en scheldtirades. Ook naar ons. Er is anno 2020 heel vaak geen plek meer voor nuance in een gesprek. Maar weet u: meningen en belangen kunnen nu eenmaal botsen. De ene waarheid is de andere niet. Gelukkig is niet iedereen een hokjesdenker, zeker wij op de redactie niet, ondanks dat sommige mensen dat denken of zeggen het zeker te weten. Wij hebben helemaal niks tegen boeren, wij zijn niet voor of tegen een nieuw ziekenhuis, wij zijn niet pro-CDA of pro-ProVenray en hebben al helemaal geen voorkeur voor de aanleg van windmolen of zonneparken in plaats van, ja, van wat eigenlijk?

Nee, wij registeren alleen, proberen voor onze lezers interessante verhalen te tikken en te duiden en kwesties die spelen van alle kanten, door voor- en tegenstanders, te belichten. Net zoals echt niet iedereen op sociale media een hokjesdenker is, zo zijn wij dat ook niet. Wij pretenderen absoluut niet de waarheid in pacht hebben. Want ik heb geen idee of die wel bestaat. U wel? Waarheid is in mijn ogen iets om over te twisten. Maar dat doe je wel samen, twisten, en met respect voor elkaar standpunten. En niet met modder. Bezint eer ge begint te tikken...