Afbeelding
Foto: Wereldwinkel

Wereldwinkel 's middags weer open

Venray | De vrijwilligers van de Wereldwinkel helpen kleine ambachtslui in de derde wereld aan een menswaardiger bestaan. Dit doen ze door de hun producten met zo min mogelijk tussenhandel te verkopen.


Veertig jaar geleden begon dit met de koffie van Max Havelaar en nu is dit uitgegroeid met heel veel kleine productiebedrijven die zich bezighouden met het vervaardigen van creatieve houten-, stenen-, metalen-, papieren- en aardewerkproducten. In Venray verkoopt de Wereldwinkel, met 32 vrijwilligers, producten uit bijna 40 verschillende landen.

"Toen Nederland geconfronteerd werd met corona, werden diverse maatregelen genomen", meldt Sjef Pappers van Wereldwinkel Venray. "Onze winkel hoefde niet dicht, maar het bestuur van Wereldwinkel Venray zat wél met een dilemma: de gemiddelde leeftijd van de 32 vrijwilligers is 71 jaar. Ze behoren dus nagenoeg allemaal tot de risicogroep. Met alle onzekerheden die op Nederland afkwamen, konden we half maart niet anders dan besluiten om onze winkel tijdelijk op slot te doen. Met als gevolg dat diverse foodartikelen dreigden bij de houdbaarheidsdatum te komen en paaseitjes en dergelijke na Pasen niet meer verkocht konden worden. Ook gingen we in die weken aan de slag, omdat het snel duidelijk werd dat, als we vroeg of laat weer open zouden gaan, dit niet ongewijzigd kan."


Plexiglas boven de kassa, richtlijnen bij de ingang en een tafeltje met ontsmettingsmiddel stonden al een paar weken te wachten om eens weer voorzichtig de winkel te kunnen openen. "Naarmate de intelligente lockdown duurde, kwamen meer vrijwilligers met de vraag wanneer het zover zou zijn dat we de winkel mogelijk weer open zouden kunnen doen. Uiteindelijk zijn we vanaf 1 mei op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag opengegaan. Heel snel melden zich toen meer medewerkers om ook diensten te draaien. Om volle dagen open te gaan hebben we voorlopig niet genoeg vrijwilligers. Enkelen durven het risico niet te nemen, anderen zijn zelf mantelzorger voor hun nog oudere ouders, en natuurlijk wachten nog diverse mensen op het finale groene licht van de overheid. Al met al lukt het ons om vanaf 27 mei vier dagen per week van 13.00 tot 17.00 uur open te gaan. Naar verwachting zal dit in juni nog groeien naar vijf of zes middagen. Zo hopen wij nog lang fairtrade-artikelen aan de man te brengen. Speciaal voor de ambachtslieden uit de derde wereld, die het nog moeilijker hebben dan wij."