Lezen is niet leuk…..

Venray | ‘Tieners lezen minder en snappen er weinig van’, lees ik. Verder: ‘Tieners vinden lezen niet leuk. Tieners vinden lezen tijdverspilling. Tieners vinden lezen stom. Tieners lezen alleen, áls of, omdát het moet.’ Ligt hier dan wellicht (al een deel van) de oplossing? Vertel tieners dat lezen móét!


Tieners moeten leren, dat de wortel van zevenhonderdnegenentwintig zevenentwintig is; Dat de pv, persoonsvorm in een zin verwijst naar het onderwerp in die zin en vice versa; dat Ulaanbaatar de hoofdstad van Mongolië is; dat lood, plumbum, het scheikundig symbool Pb, atoomnummer 82, smeltpunt bij 327,5 gr. Celsius, atoommassa 207,24, en CAS-nummer 7439-92-1 heeft en …. tot de koolstofgroep behoort; dat de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648 duurde maar er tussen 1609 en 1621, het Twaalfjarig Bestand, niet geschoten werd; dat debet een andere naam is voor activa en credit voor passiva op de balans. Leren is niet leuk. Lezen wordt leuk, als je geleerd hebt en dat allemaal weet. Lezen moet je leren. Lezen is leren.


Waarom moet lezen wél leuk zijn? Elke dag moet er wel iets, wat niet leuk is! Bijvoorbeeld werken. Werken kan niet leuk zijn. Werken wórdt leuk, als je gewerkt hébt en je het salaris, het resultaat van werken, zwart op wit op je bankrekening ziet. Lezen is werken. Lezen is niet leuk. Lezen wórdt leuk, als je het resultaat van lezen ziet: Je begrijpt, wat waar geschreven staat en je kunt zélf een goede tekst schrijven. Wat doen onze ministers Ingrid Van Engelshoven en Arie Slob? “Ouders en opa’s en oma’s moeten hun (klein)kinderen vóórlezen.“ Moeten ouders en grootouders soms hun (klein)kinderen de boeken van de leeslijst(en) op de middelbare school blijven voorlezen?


Slob en Van Engelshoven willen ook de leeslijsten op de middelbare scholen ‘vernieuwen’. “Daar moeten boeken op, die dichter bij de belevingswereld van tieners staan: zoals stripboeken, sportboeken en boeken over artiesten”. “Zó”, zeggen beiden in alle onschuld, “wordt lezen weer leuk!” Staan ‘De wereld volgens GIJP; ‘In het spoor van Tom Dumoulin’; ‘Fokke en Sukke’; ‘Guust Flater’, ‘Klatergoud en schone schijn’ (Frank Kromer); ‘Katja (Schuurman) was hier’; ‘I’M Lijfboek: Voel je goed, voel je mooi’ (Isa Hoes en Medina Schuurman); ‘Gordon, biografie van een entertainer’; De biografieën van rapper ‘Nipsey Hussle’ en ‘George Michael’, ‘dicht(er)’ bij het leven van tieners?


Arie en Ingrid, kom zeg, …… , zeg tegen tieners, dat (ook) lezen móét. Om je belevingswereld, kennis en interesses uit te breiden, te verruimen. Dat het lezen van allerhande boeken, inclusief niet leuke boeken, móét om je beeld op dé en jouw wereld te vormen, te veranderen, te verhelderen, te begrijpen en te verbeteren. En dan, dán pas, ….. wordt, is en blijft lezen leuk!


Jan Thijssen, bestuurslid Literair Café Venray