Treinen en bussen weer in gang


Venray | De Arriva-treinen rijden na het pinksterweekeinde weer volgens de dienstregeling die gold voor de coronacrisis uitbrak. Ook wordt het aantal busritten op school- en werkdagen weer langzaam opgevoerd.


De regionale vervoerder schroeft de dienstverlening op, omdat door de versoepeling in de coronamaatregelen er ook weer meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer.

Maar: 'Voorop staat dat het ov nog steeds geen uitje is en de reiziger wordt verzocht alleen te reizen met het ov als het noodzakelijk is', zo meldt Arriva. Vanaf dinsdag rijden stoptreinen weer om het half uur, in plaats van om het uur zoals de afgelopen twee maanden. Ook worden waar nodig weer langere treinen ingezet. Ook wordt er weer af en toe in de treinen gecontroleerd, en verdwijnen de afzetlinten tussen de cabine van de machinist en het passagierscompartiment in de treinen. Voor de bussen voert Arriva een aangepaste vakantiedienstregeling in, waarbij ook verschillende scholierenlijnen weer gaan rijden. Belbussen rijden nog niet uit, voor buurtbussen wordt nog gezocht naar een oplossing. Deze kleine bussen voor kleine of afgelegen dorpen worden namelijk gereden door vrijwilligers, die zelf vaak tot de kwetsbare doelgroep behoren. Reizigers worden op verschillende manieren over de in de voertuigen van kracht zijnde maatregelen geïnformeerd. Vanaf 1 juni is het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht.


Op weekdagen zullen op de Maaslijn de spitsslagen, de extra ochtendinzet op weekdagen tussen Cuijk-Nijmegen, niet rijden. In verband met de ruimte in de treinen is het vanaf 1 juni (tijdelijk) niet mogelijk om fietsen mee te nemen. De linten, waarmee eerder de vrije doorgang voor machinisten naar de cabine werd gemarkeerd, verdwijnen na 1 juni. Dat geeft meer ruimte voor reizigers. De controles door de stewards zijn vanaf half mei stapsgewijs weer opgepakt. Onze medewerkers zijn daarom voorzien van extra persoonlijke beschermingsmiddelen. De openingstijden van de Arriva servicestores op (enkele van) de stations in Limburg blijven gelijk aan de afgelopen periode. In maart werd de inzet van de bussen in Limburg stapsgewijs teruggebracht tot een vakantiedienstregeling op weekdagen en een zondagdienstregeling geldend op beide weekenddagen. De scholierenlijnen, het oproepafhankelijke vervoer en de buurtbussen reden niet meer.

De aangepaste dienstregeling is zichtbaar in alle reisplanners en ook opvraagbaar bij arriva.nl. Voor meer informatie over de aangepaste dienstregeling verwijzen we je naar de website www.arriva.nl/corona