Energietransitie knelt

VENRAY | De omschakeling naar duurzame energie in de gemeente Venray lijkt flinke vertraging op te lopen. Dat heeft alles te maken met het aansluitstation van netbeheerder Enexis op het Keizersveld in Venray. Dat station zit met de transportcapaciteit vol, zoals TenneT het omschrijft. Het Venrayse college moet daarom noodgedwongen de rem zetten op grootschalige duurzame energieprojecten.


Dat betekent dat er voor de zomer geen collegevoorstel komt voor de tenderprocedure zoals die in de Kode Venray staat omschreven. De tender is in het leven geroepen om binnen twee jaar één vergunning af te geven voor een grootschalig zonnepark van maximaal vijftig hectare. Ontwikkelaars van zonneparken kunnen op de tender reageren. Het plan dat daarbij het beste uit de bus komt krijgt een vergunning. Een groot zonnepark van Kronos of Tomorrow Energy dat bij Smakt komt te liggen, valt buiten de tender. Beide parken (welk park het uiteindelijk wordt is nog niet duidelijk) zijn aangemeld bij Enexis. Vergunningaanvragen voor grote energieprojecten die nu bij de gemeente Venray binnenkomen, worden door de beperkte capaciteit op het stroomnet niet meer in behandeling genomen.

Anderhalf jaar terug was transportschaarste op Keizersveld nog geen probleem. Daar hadden wel enkele Brabantse stations noordelijk van Venray last van. Dat nu ook in Venray de max is bereikt heeft te maken met nieuwe berekeningen van TenneT dat het hoogspanningsnetwerk in Nederland en een deel van Duitsland beheert. De conclusie van TenneT was onlangs dat de capaciteit op Keizersveld 'vol' is. Alleen projecten kleiner dan twee hectare kunnen nog wel worden uitgevoerd. Die kunnen worden ingepast in de zogenaamde 'lagere netten' waar ook al afname van stroom plaatsvindt.

Het station op Keizersveld opwaarderen kan nog jaren duren.
In samenspraak met Enexis wil het college de gevolgen snel in beeld hebben. Tevens willen B en W binnenkort de gemeenteraad over de ontstane situatie bijpraten. Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen zijn in Venray vijftig grote windmolens of 265 hectare zonnepanelen nodig.