Zonnepark heeft last van aanpassing schaapskooi in B&B

VENRAY | Een grondeigenaar zegt nadeel te ondervinden van de verbouw van de oudste Venrayse schaapskooi tot een B&B. De monumentale schaapskooi ligt aan de Overloonseweg ter hoogte van de afslag naar de Spurkt. Op het grondgebied pal tegenover de kooi aan de andere kant van de Overloonseweg blijkt met potlood een zonnepark te zijn ingetekend.


Door Henk Baltussen


De verbouw van de schaapskooi zou de komst van het zonnepark in de weg kunnen zitten, laat de grondeigenaar in een zienswijze weten. Saillant detail: de gemeente Venray heeft geen weet van een zonnepark op die plaats.

Het is de bedoeling dat Venrays oudste, nog bewaarde schaapskooi verandert in een B&B in combinatie met kleinschalige dagrecreatie. Eigenaar van de schaapskooi is Rob Coopmans, die in Ysselsteyn een varkenshouderij heeft. Om die verbouw te kunnen realiseren, is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Het college moet daarover besluiten en staat positief tegenover het plan. Als de gemeenteraad dinsdag 7 juli eveneens het groene licht geeft (dinsdag 16 juni vergadert de commissie Wonen over de nieuwe bestemming van de schaapskooi, red.), kan Coopmans aan de slag.

Op het voorstel van de bestemmingsplanwijziging is dus één zienswijze binnengekomen. De grondeigenaar zegt nog geen mededelingen te kunnen en willen doen omtrent de plannen. Met een ontwikkelaar lopen al wel gesprekken over de bouw van een zonnepark tegenover de schaapskooi. De grondeigenaar geeft in de zienswijze aan te vrezen geen vergunning voor het zonnepark te krijgen als er tegenover een B&B komt. Tevens blijkt aan het toekomstige zonnepark de renovatie van het Wehrmachtshuisje gekoppeld te zitten. Dat huisje staat vlak bij de T-kruising Overloonseweg en de Spurkt en is een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog.

Bij zonnepark hoort ook renovatie Wehrmachthuisje

De grondeigenaar zegt in de zienswijze dat als het zonnepark niet doorgaat, de renovatie van het Wehrmachthuisje in gevaar komt.

In een reactie op de zienswijze zegt de gemeente dat er nog geen verzoek is ingediend voor een zonnepark op die locatie. Wel geeft de gemeente aan dat voor een zonnepark groter dan twee hectare, geen aanvraag meer kan worden ingediend. Wel kan een groter park inschrijven op de zogenaamde tenderprocedure. B en W kiezen dan uit de inschrijvers de in hun ogen beste partij. Maar deze week werd duidelijk dat die procedure op de lange baan wordt geschoven omdat de transportcapaciteit van het stroomstation op Keizersveld vol is. Het college stelt tevens dat de initiatieven (B&B, zonnepark en renovatie Wehrmachthuisje) elkaar niet in de weg zitten.