Thuisschoolmaatje helpt met onderwijs

Venray | Ongeveer een vijfde van alle middelbare scholieren heeft moeite met thuisonderwijs. De structuur van de school is weggevallen, hun ouders kunnen hen niet helpen omdat zij in een vitaal beroep werken of omdat ze niet zo goed Nederlands spreken en broertjes en zusjes rennen rond en leiden hen af.


Nu de scholen tot het einde van dit schooljaar slechts gedeeltelijk openen, dreigen deze leerlingen forse achterstanden op te lopen. Om dit te voorkomen is de actie Thuisschoolmaatje opgestart. Het initiatief van de VO-raad koppelt in tijden van afstandsonderwijs leerlingen die extra aandacht nodig hebben aan vrijwilligers, die hen als maatje gaan begeleiden. Drie keer per week gaat de vrijwilliger een halfuurtje digitaal in gesprek met de leerling.

De VO-raad is de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. De raad behartigt de belangen van middelbare scholen bij overheid, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De VO-raad vertegenwoordigt daarnaast vrijwel alle schoolbesturen in Nederland en voert overleg met werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van de ruim 120.000 personeelsleden.

Ook in de gemeente Venray is de VO-raad actief met het project Thuisschoolmaatje. Inmiddels maken elf leerlingen van het Raayland College gebruik van de mogelijkheid om extra begeleiding te krijgen van een vrijwilliger. Randy Roso-Ruoff uit Venray is regio-coƶrdinator Thuisschoolmaatje van de VO-raad voor de provincie Limburg. Hij vertelt over het project: "Deze week hebben wij in Venray de eerste groep leerlingen van het Raayland College kunnen koppelen aan Thuisschoolmaatjes. De leerlingen komen van allerlei onderwijsniveaus. Vmbo, havo, vwo en atheneum. We koppelen op alle niveaus leerlingen aan een bekwame vrijwilliger. Ouders en leerlingen kunnen ook zelf aangeven dat ze ondersteuning nodig hebben en met ons contact opnemen."

Volgens Roso-Ruoff zijn er momenteel meer vrijwilligers dan leerlingen. "Dat heeft verschillende oorzaken, maar leerlingen kunnen zich dus nog aanmelden. De vrijwilligers zijn uitgebreid gescreend. De screening duurt ongeveer twee weken. We hebben als VO-raad alle vrijwilligers in de ogen gekeken. Als we ook maar een beetje onraad ruiken, dan gaan we niet met de vrijwilliger in zee. We nemen geen enkel risico en er hebben zich landelijk geen incidenten voorgedaan."

Het project wordt aan het einde van het schooljaar geƫvalueerd en dan wordt bekeken of het ook na de zomervakantie wordt ingezet om leerlingen te helpen. "Uiteraard wordt het contact tussen leerling en maatje, via de mentor, alleen tot stand gebracht als de ouders ermee instemmen. De vrijwillige maatjes krijgen vooraf een korte training en zijn in het bezit van een geldige VOG-verklaring omtrent gedrag. Ouders, leerlingen, mentoren en vrijwilligers kunnen zich aanmelden of meer informatie inwinnen via: regio70@thuisschoolmaatje.nl."

Meer informatie op www.thuisschoolmaatje.nl.