Zienswijzen tegen stal Drabbelsweg: 'Reken cijfers na'

VEULEN/VENRAY | Buurtbewoners uit Veulen en Gezond Leefmilieu Venray (GLV) zien uitbreiding van een bestaande veehouderij van de familie Michels aan de Drabbelsweg in Heide niet zitten. Daarom hebben ze zienswijzen ingediend tegen de Mededeling MER Procedure die Michels bij de gemeente heeft ingediend. GLV spreekt van het 'creëren van een nieuw probleemgebied', de buurt heeft het over 'broddelwerk, knulligheid en gegoochel met cijfers'.


Door Henk Baltussen


De procedure moet uiteindelijk leiden tot een omgevingsvergunning en een bestemmingswijziging van het Venrayse gemeentebestuur om de nieuwe stallen voor 6000 vleesvarkens mogelijk te maken. Saillant detail: tegen het advies in van de vakambtenaren heeft het Venrayse college de procedure toch opgestart.


Michels als initiatiefnemer van de nieuw te bouwen stallen noemde het plan voor zichzelf en de buurt al eerder een win-winsituatie. Dat zien de buurtbewoners heel anders, zegt woordvoerder Marc Rongen. "Door het aanleveren van een broddelstuk lijken de initiatiefnemers zo zeker van hun zaak, dat nauwelijks moeite wordt gedaan serieus te zijn naar omwonenden en andere belanghebbenden. Het is een opgekrikte versie van een eerder ingediend plan. Was het eerste plan een nieuwe stal voor 5200 varkens waar de buurt geen weet van had, nu blijken het er 6000 te zijn." Dat Michels een adviesbureau als Bergs Advies daarvoor in de arm neemt, noemt de buurt 'onbegrijpelijk'. LLTB-voorzitter Léon Faassen adviseerde ruim een jaar terug zijn medebestuursleden geen zaken met Bergs Advies te doen. Het bureau wordt in verband gebracht met (mest)fraude, waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Rongen: "Hetzelfde bureau gaf eerder aan grenzen op te zoeken."

De buurt wil daarom dat de cijfers van Bergs Advies over mest en transporten worden nagerekend nu er sprake is van 6000 in plaats van 5200 varkens. Daarbij blijft het volgens de brief van de buurt voor Michels mogelijk om combiluchtwassers te plaatsen. Rongen: "Die zijn als slechtste getest. Maar in de Visie Veehouderij Venray worden ze toegestaan. Openstaan voor betere technieken die beter zijn voor gezondheid en milieu gebeurt niet. Door het plan zal de geuroverlast stijgen, staat in de MER, evenals de emissie van fijnstof. Dit moet je met z’n allen toch niet willen? Ook de veehouder heeft hierin zelf een verantwoordelijkheid."

'Geuroverlast en fijnstof stijgen, dat moet je niet willen'

GLV streeft in Venray naar minder probleemgebieden waar de belangen van intensieve veeteelt en bewoners botsen, meldt de GLV-zienswijze. 'Met Drabbelsweg 4a wordt echter een nieuw probleemgebied gecreëerd waarbij de gezondheid dus duidelijk niet op nummer 1 wordt gezet'.

GLV maakt zich met het oog op de plannen ook zorgen over toerisme en recreatie. 'Er zijn al genoeg delen van Venray die vanwege stank en vrachtverkeer gemeden worden voor deze activiteiten. Als Venray als toeristische bestemming beter op de kaart gezet moet worden, moeten we niet nog meer plekken hebben waar het flink stinkt en waar het gevaarlijk is voor fietsers'. Een ander punt van zorg is volgens GLV waterstation de Breehei. 'Als op de Drabbelsweg een grote stal komt met mestopslag, kan de drinkwatervoorziening van tienduizenden mensen in gevaar komen in geval van er lekkage of andere problemen met de mest'.

GLV vraagt het college duidelijk stelling te nemen en zich met hand en tand te verzetten tegen een nieuwe probleemlocatie aan de Drabbelsweg.