Videovergaderen met dorpsforum

YSSELSTEYN | Het 65 leden tellende Ysselsteynse dorpsforum laat zich door de coronacrisis niet uit het veld slaan. Omdat enkele dorpse zaken dringend aandacht behoeven, gaan ze woensdag 10 juni vanaf 20.00 uur videovergaderen.


Vanwege de dan geldende coronarichtlijnen zijn bijeenkomsten van 65 personen verboden. Daarom is digitaal vergaderen het enige alternatief. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere het benoemen van nieuwe dorpsraadleden, de stand van zaken van het RAP (Realisatie Accommodatie Plan), toelichting op de plaatselijke woonvisie, voorstellen van Linda Custers als nieuwe dorpsondersteuner, de Wensbus en de voorgenomen openstelling van de militaire vliegbasis De Peel. Onderzocht wordt nog of buitenstaanders de mogelijkheid kunnen krijgen de forumvergadering digitaal te volgen. Het dorpsforum, een soort verlengstuk van de dorpsraad, werd vorige jaar juni geïnstalleerd in gemeenschapshuis De Smelehof. Het forum komt jaarlijks drie keer bijeen, tussentijds kan advies aan het forum worden gevraagd over actuele kwesties.

Plastic folie om eiken helpt niet

VENRAY | Het omwikkelen van de stam van eikenbomen met plastic folie helpt niet om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Dat antwoordt de gemeente Venray op vragen van Venray Lokaal (VL).


De coalitiepartij constateert dat veel eikenbomen in Venray transparantiefolie om de stam hebben gekregen. VL vroeg zich af of de opdracht daarvoor van de gemeente afkomstig is. Dat is niet het geval. De gemeente vermoedt dat inwoners van Venray dat hebben gedaan en ontzenuwt meteen de gedachte dat folie een bestrijdingsmethode zou kunnen zijn voor de eikenprocessierups. 'Het idee is dat de folie de looproute van rupsen zou blokkeren, maar dat is niet het geval. De rupsen komen uit de eipakketten die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom'.

Hoe zit het met Schone Lucht?

VENRAY | De SP-fractie wil van het Venrayse college weten hoe de stand van zaken is met betrekking tot het Schone Lucht Akkoord (SLA).


Sinds wethouder Cor Vervoort tijdens de commissievergadering van 21 januari toezegde deelname aan dat akkoord in behandeling te zullen nemen, is het volgens SP-fractieleider Jan Hendriks doodstil gebleven. Hendriks wil van het college weten of er al over is gesproken, wat de uitkomst is en wanneer de gemeenteraad erover wordt geïnformeerd. Mocht er nog geen beraad zijn geweest, dan wil Hendriks weten wanneer dat gebeurt en waarom het zo lang moet duren. Het SLA is een initiatief van de overheid, gesteund door het kabinet en behelst het gezamenlijk permanent verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland. Al enkele tientallen gemeenten ondertekenden het akkoord.

Sprekersplein

VENRAY | Ook het Sprekersplein van 9 juni moet vanwege de coronamaatregelen 'schriftelijk' worden afgedaan.


Op die manier kunnen inwoners toch hun stem laten horen over onderwerpen die op de agenda's staan van de commissievergaderingen van 16, 17 en 18 juni) en de raadsvergadering van 30 juni. Bijdragen kunnen voor 9 juni om 17.00 uur schriftelijk bij griffie@venray.nl worden ingeleverd. Ook een filmpje kan worden bijgevoegd. De bijdragen komen in het raadsinformatiesysteem terecht, dat voor iedereen is in te zien.