Afbeelding
Foto: eigen foto

De Peelstreek nog op slot

Ysselsteyn | Museum De Peelstreek blijft ook na 1 juni gesloten voor bezoekers. Het museum aan de Ysselsteynseweg 113 in Ysselsteyn mag van het kabinet wel weer open, maar museum-voorzitter Lei Potten neemt geen risico's. "Veel van onze vrijwilligers zitten qua leeftijd in de risicogroep. We kunnen met het coronavirus geen risico's nemen. We moeten ons gezond verstand gebruiken en dat houdt voor ons in dat de deuren van het museum voorlopig gesloten blijven."


Officieel zouden de deuren van De Peelstreek dit jaar pas op 1 april openen, maar vanwege de verspreiding van het coronavirus heeft de officiƫle opening nooit plaatsgevonden. "We hebben dit jaar wel groepen mensen ontvangen, maar helaas is dit seizoen nog niet van de grond gekomen. Wanneer we wel weer mensen ontvangen is niet duidelijk. We wachten rustig af. Het moet weer veilig zijn voor onze vrijwilligers en onze bezoekers."
Volgens Potten is het ook lastig om afstand te bewaren in De Peelstreek. "Ons museum is voor de bezoekers vaak een feest der herkenning. We lopen in een groepje door het museum en dan is afstand houden moeilijk. Bij een foto-tentoonstelling is dat bijvoorbeeld een stuk makkelijker, dan bij ons museum. We hebben ook nog niet echt naar de technische mogelijkheden gekeken om het museum te openen."
In museum De Peelstreek wordt het verhaal over de Peel verteld aan de hand van turfafgravingen, ontginningen, wegen door de Peel, oude grenzen, grenskwesties en natuurlijk het ontstaan van Ysselsteyn in 1921. Het dorp in de Peel viert dus binnenkort het 100-jarig bestaan. Dit alles wordt verteld aan de hand van de door Hein van Well gemaakte schilderijen en een hedendaagse presentatie. "Iedereen is bij ons op termijn weer van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het museum." Meer informatie is te vinden op de website www.depeelstreek.nl.

Ouderwets handgereedschap voor de graanoogst en het turfsteken rn zgn heibessems gemaakt van wilgetakken
Afbeelding
Afbeelding