Giel van Gorp hangt de vlag uit. Hij is geslaagd.
Giel van Gorp hangt de vlag uit. Hij is geslaagd. Foto: Jolijn van Goch

De vlag uit in coronatijd

Venray | De examenperiode zorgt normaal gesproken bij veel middelbare scholieren voor stress. Door het coronavirus was dit schooljaar alles anders. Zo ook voor Giel van Gorp uit Venray. Al ruim één week weet hij dat het diploma in de pocket is. "Het was niet echt spannend, want ik wist precies hoe ik ervoor stond."


Hoe of wanneer de 17-jarige leerling van het Raayland College zijn examen voor vmbo-kader in ontvangst kan nemen, weet hij nog niet. "Wel weet ik dat er dit jaar geen stunt is en ook het eindexamengala gaat helaas niet door. We zouden met een groep vrienden arriveren in een boot op een trailer. We hadden eigenlijk alles al geregeld, maar er is helaas geen gala. Dat vind ik wel erg jammer."

Omdat de centrale eindexamens werden geschrapt, moest ook Giel het doen met de schoolexamens. Engels sloot hij als laatste af met een 6,7. "Mooi cijfer, toch?", vraag Giel zich hardop af. "Ik ben er wel blij mee. Naast Engels heb ik ook Nederlands, wiskunde en natuurkunde positief afgerond."

Giel volgde op het Raayland College de techniekrichting en daar wil hij zich nu ook volledig op richten. "Ik heb heel lang geroepen dat ik mechatronica wilde gaan doen, maar daar heb ik na lang wikken en wegen toch afstand van genomen. Het wordt Software developer bij ROC Ter AA in Helmond. Ik weet heel goed wat ik wil. Ik heb een oom die ook in deze business werkt, dat komt mooi uit."

De Venrayse tiener geniet nu tot augustus van zijn vakantie, maar er kan ook gewerkt worden. "Ik kan bij mijn vader aan de slag, maar vanwege de coronacrisis is daar nog geen werk. Ik heb er al eens eerder gewerkt en daar ben ik onder meer bezig voor onderdelen voor rookmachines. Die worden onder meer gebruikt in pretparken."


Feest

'We zouden in een boot naar het examengala gaan'

Van een groot examenfeest is volgens Giel geen sprake geweest. "Er is wel wat familie op bezoek geweest, maar dat was allemaal op afstand en in kleine groepjes. Ik heb het dus wel een beetje kunnen vieren. Misschien dat we het op een later moment nog groter kunnen doen." Als Giel terugkijkt op zijn vier schooljaren bij het Raayland College, dan doet hij dat met plezier. "Ik ben er altijd op mijn plek geweest en ik heb veel vrienden gemaakt. Dat ga ik natuurlijk wel missen volgend schooljaar. Ik ben de enige van mijn klas die de opleiding Software developer gaat volgen, ik heb geen idee wat ik volgend jaar aantref, maar dat komt ongetwijfeld goed. Met mijn huidige klasgenoten kan ik natuurlijk wel contact onderhouden via de WhatsApp en dat werkt ook prima, maar we hadden het jaar liever samen afgesloten." Officieel mag de vlag pas op 2 juni uit, dan hebben ook de herkansers bericht gehad of ze zijn geslaagd. "Dat gaat zeker gebeuren."

Afbeelding