Linda Custers, dorpsondersteuner van Ysselsteyn.
Linda Custers, dorpsondersteuner van Ysselsteyn. "Ik kan hier bijdragen aan leefbaarheid en sociale cohesie." Foto: Jolijn van Goch

Een betaalde vrijwilligersbaan

YSSELSTEYN | Toen Linda Custers de vacature zag wist ze het meteen: 'Dat wil ik, hier ga ik voor'. En het lukte haar. Ze mag zich de eerste dorpsondersteuner van Ysselsteyn noemen, de eerste ook in de gemeente Venray. Volgende week begint ze aan haar nieuwe baan in eigen dorp. "Wat zo mooi is, ik kan de functie helemaal zelf vorm geven."


Nieuw is dorpsondersteuner als betaalde functie niet. In de gemeente Gemert-Bakel zijn ze al vele jaren werkzaam. "Ongeveer vijf jaar geleden hoorde ik Hannie Penninx in Ysselsteyn erover spreken", zegt Custers. "Zij is dorpsondersteuner in Elsendorp. Ik vond haar verhaal erg interessant en heb dat altijd in mijn achterhoofd gehouden. Het heeft veel raakvlakken met vrijwilligerswerk."

De Ysselsteynse dorpsondersteuner komt uit de koker van de Werkgroep MOY (Maatschappelijke ondersteuning Ysselsteyn). Jaren geleden ontstond MOY met de bedoeling het welzijn en de leefbaarheid in het dorp naar een hoger plan te tillen. De werkgroep kwam er onder andere achter dat inwoners vaak niet goed weten waar ze met (hulp)vragen terechtkunnen. De dorpsondersteuner heeft als taak die mensen in beeld te krijgen en samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Jong en oud kan daarvoor aankloppen bij Custers, die haar baan als röntgenlaborant in het Elkerliek ziekenhuis Helmond/Deurne opzegde. Geen vraag is te gek. Het kan gaan over onder andere zorg en ondersteuning, eenzaamheid, jeugd en gezin, leren van de taal, integratie, mantelzorg en mobiliteit.

Inmiddels is de werkgroep omgevormd tot een klankbordgroep van acht personen die direct of indirect beroepsmatig betrokken zijn bij het maatschappelijk welzijn van het dorp. Dit achttal ondersteunt, begeleidt en adviseert Custers als dorpsondersteuner. Een functie die past bij een pioniersdorp als Ysselsteyn, dat de kunst van samen bouwen aan de toekomst als geen ander verstaat.

"Vooral de laagdrempeligheid spreekt mij aan", legt Custers uit. "Niet meteen professionele instanties inschakelen. Veel is eerder en eenvoudiger op te lossen. Het kan zomaar zijn dat buren al hulp kunnen bieden. Andere paden bewandelen, creatieve oplossingen bedenken, lef hebben het anders te doen. Ik sta er helemaal open in en stap makkelijk op mensen af. Voor wie bijvoorbeeld geen boodschappen meer kan doen, zoek ik oplossingen. Het is niet de bedoeling dat ik zelf die boodschappen ga doen. Alle vragen oplossen zal niet gaan. Natuurlijk kunnen professionals altijd nog worden ingeschakeld."

Custers heeft een vlotte babbel, straalt energie en enthousiasme uit en vrijwilligerswerk is haar met de paplepel ingegoten. Ze groeide op in Holthees waar haar vader en moeder nog altijd op allerlei fronten actief zijn in het dorpse leven. Toen ze dertien jaar terug in Ysselsteyn kwam wonen (ze heeft een man en twee kinderen van drie en zes jaar), was het voor haar de normaalste zaak van de wereld zich in te zetten voor het dorp. Dat doet ze onder meer bij de carnavalsclub, is mede-initiatiefnemer van renovatie van de dorpsspeeltuin en was lang secretaris van Vrienden van 't Zorghuus, een burgerinitiatief voor kleinschalig wonen in Ysselsteyn. "Wij voelen ons thuis in dit levendige dorp", zegt Custers die als dorpsondersteuner een pilot van drie jaar start en voor wekelijks twaalf uur op de loonlijst staat. Een negen-tot-vijfmentaliteit heeft ze niet. Kan ook niet, vindt ze. "Ik kan hier bijdragen aan leefbaarheid en sociale cohesie. Dat je daar dan ook nog voor wordt betaald, is voor mij de kers op de taart. Twaalf uur is niet heel veel. Het zal voor mij een opgave zijn om vooral in de beginperiode erbinnen te blijven. De functie en ik moeten nog bekend worden met de omgeving en het netwerk. Dat kost tijd."

Linda Custers eerste dorpsondersteuner in gemeente Venray
Afbeelding