Luc en Lia Borst vieren deze week hun gouden huwelijk.
Luc en Lia Borst vieren deze week hun gouden huwelijk. Foto: Willem Menting

Van vier hoog naar Venray

Venray | Luc Borst (75) en Lia Kamer (70) zijn op 29 mei vijftig jaar getrouwd. Het gouden jubileum zou groots gevierd worden, maar de festiviteiten vinden vanwege de coronacrisis in afgeslankte vorm plaats. "Een huwelijk is hard werken, maar ik denk dat we het altijd goed hebben gedaan", vertelt Lia eerlijk. "We vermaken ons nog steeds samen", vult haar man Luc aan.


Met hun kinderen en kleinkinderen wordt dit weekeinde alsnog stilgestaan bij het bijzondere jubileum. "Vrijdag houden we bewust vrij, dan zal de hele familie wel gaan bellen", denkt Lia.

Het echtpaar trouwt in 1970 in Haarlem. Luc is namelijk geboren in het nabijgelegen Rijpwetering en Lia komt uit hoofdstad van Noord-Holland. "We woonden in een flatje op vier hoog. We hebben altijd gezegd dat we naar Brabant of Limburg wilden verhuizen. We wilden meer ruimte, daar voelen we ons thuis."

Het werk van Luc trekt het gezin, inmiddels is hun dochter Saskia geboren, uiteindelijk in 1974 naar Venray. "Ik kon aan de slag bij Rank Xerox. Daar hebben we toen niet lang over na hoeven denken. We hebben geen seconde spijt gehad, ondanks dat het grootste gedeelte van de familie nog altijd in Haarlem en omgeving woont."

Het gezin huurt een woning in Brukske. De wijk was destijds in aanbouw en na één jaar wordt er een nieuwe woning betrokken. Daar woont het echtpaar nog steeds. Zoon Niels werd in 1975 geboren en met hem was het gezin compleet. "Vanaf de eerste dag zijn we eigenlijk fanatiek geweest in het verenigingsleven. We hadden verhalen gehoord van mensen die niet konden aarden. Dat moesten wij anders doen. Als je je ergens thuis wil voelen, moet je actief bezig zijn", legt Lia uit.

Lia en Luc zijn al snel gegrepen door het carnavalsvirus. Voor westerlingen is het moeilijk te begrijpen, maar de gezelligheid sprak het jonge echtpaar direct aan. "We waren wel bekend met bloemencorso's, een optocht was ons dus niet vreemd. Daar hebben we vanaf de eerste minuut van genoten. Ik was ook jarenlang ontwerper en een van de bouwers van de prinsenwagens van De Piëlhaas en D'n Hazekeutel."

'We zijn helemaal op onze plek in Venray'

Daarnaast zetten Luc en Lia zich onder meer in voor de nieuwe kerk in Brukske, speelde Luc jarenlang Sinterklaas en stonden zij aan de wieg van Bouledrome. "Ik speel nog steeds iedere week, gelukkig mag dat nu ondanks corona weer", zegt Lia.

De voorliefde voor het zuiden van Nederland ontstond bij Lia al toen ze nog kind was. Toen ze een jaar of zeven oud was, kwam ze tijdens een zomerkamp in Schaijk terecht. Bij de familie waar ze verbleef komt ze nu ongeveer 63 jaar later nog steeds. "Het voelt ook echt als familie. We zijn daar altijd zo warm ontvangen. Ik was meteen verliefd op de regio. De ruimte, heerlijk. We hadden in Haarlem alleen een balkon. We wilden de kinderen met ruimte laten opgroeien." Luc vult zijn vrouw aan: "Eigenlijk heb ik twee schoonfamilies."


De gemoedelijkheid en de gezelligheid van Venray hebben het echtpaar Borst altijd getrokken. Ook hebben ze geprobeerd om dialect te leren spreken, maar die hoop werd op een gegeven moment opgegeven. "We kochten allemaal Venrayse carnavalsplaten. Het dialect konden we zo verstaan, maar spreken bleef lastig. De tongval missen wij gewoon. Jammer maar helaas. We voelen ons daardoor niet minder thuis hier."