Ruime wandelpaden in het Oorlogsmuseum in Overloon.
Ruime wandelpaden in het Oorlogsmuseum in Overloon. Foto: Oorlogsmuseum

Niet alle musea weer open

Venray | De musea in Nederland mogen vanaf 1 juni weer beperkt en onder strenge voorwaarden de deuren openen. Dat is niet voor ieder museum een haalbare kaart. Zo blijft zowel Museum voor Psychiatrie als het Venrays Museum ook na 1 juni dicht. Het Oorlogsmuseum in Overloon kan wel weer mondjesmaat mensen ontvangen.


"We mogen 800 bezoekers per dag ontvangen. Dat zijn er eigenlijk net te weinig voor het hoogseizoen", vertelt Erik van den Dungen, directeur van het oorlogsmuseum. Binnen de muren en hekken van het museum in Overloon is er wel het een en ander veranderd. Zo is het grootste gedeelte van de wandelpaden ingericht als eenrichtingsweg. Op verschillende plekken is het pad zelfs verbreed tot drie meter. "Dan kunnen mensen elkaar ook inhalen en dat is natuurlijk wel prettig. Mensen moeten wel voorafgaand een kaartje reserveren voor een tijdslot. Dat is verplicht."

Het oorlogsmuseum is nu ruim tien weken dicht en belangrijke evenementen als Militracks en 4 en 5 mei hebben niet plaatsgevonden in het museum. "We hebben in deze periode een omzetverlies geleden van 850.000 euro. Dat bedrag hebben we niet snel terugverdiend. Ik verwacht dat het wel één of twee jaar gaat duren voordat we deze crisis achter de rug hebben. Aan de andere kant ben ik blij dat we weer aan de slag kunnen." Ook moet Van Dungen risicovolle groepen ontraden om naar het Oorlogsmuseum te komen. "Dat geldt voor mensen van zeventig jaar en ouder. Veel van onze vrijwilligers vallen in die leeftijdscategorie. Zij willen ook graag weer komen, maar dat moeten wij dus afraden en dat is niet leuk." De museumdirecteur ziet daarnaast op tegen het laagseizoen. "In die periode gaan nog veel bedrijven kopje onder, vrees ik. Ook voor ons wordt het dan weer lastig, want in het laagseizoen kopen minder mensen een kaartje voor het museum."

Voor Museum voor Psychiatrie is het onmogelijk om op 1 juni de deuren weer voor publiek te openen. Voor eventuele bezoekers zou het praktisch onhaalbaar zijn voldoende afstand te houden. Het museum gaat op 2 juni in gesprek met Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid om de mogelijkheden voor eventuele opening te bespreken. "We moeten echt bekijken wat de mogelijkheden zijn", vertelt Jac Haegens, vrijwilliger van het Museum voor Psychiatrie. "We zouden natuurlijk graag weer groepen mensen ontvangen, maar dat is voorlopig niet mogelijk. Als er één persoon wil komen kijken, dan kan dat natuurlijk altijd."


Venrays Museum

Ook de deuren van het Venrays Museum aan het Mgr. Goumansplein blijven voorlopig gesloten voor publiek. Het VVV-kantoor is wel geopend, maar de tentoonstelling Venray tussen Peel en Maas is voorlopig nog niet te bewonderen. "We richten ons op begin september. De tentoonstelling zou oorspronkelijk op 15 mei worden geopend, maar vanwege de coronacrisis is die nog helemaal niet klaar", vertelt Venrays Museum-voorzitter Ernest Raedts. Volgens Raedts onderzoekt een werkgroep nu de mogelijkheden voor het museum. "We moeten ons houden aan strenge voorschriften. We werken met vrijwilligers en die moeten het ook nog zien zitten om weer aan de slag te gaan. De stip aan de horizon is voor ons in ieder geval terug en daar zijn we content mee."

Oorlogsmuseum mist 850.000 euro omzet door crisis
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding