Puinhopen Jerusalemklooster vlak na de bevrijding.
Puinhopen Jerusalemklooster vlak na de bevrijding. Foto: Twan van Els

Tweede druk boek

Venray | Het is vrijwel zeker dat van het boek Venrayse oorlogsherinneringen een tweede druk verschijnt. De beide uitgevers, May Volleberg en Jan Strijbos, hebben in minder dan een maand al ongeveer honderdvijftig reserveringen binnen voor een tweede druk. Het boek kost 22,95 euro. Om enigszins uit de kosten te komen, moeten er minimaal tweehonderd exemplaren van het boek verkocht worden. Wanneer er nog vijfentwintig reserveringen ingeboekt kunnen worden, durven de beide uitgevers het aan de opdracht tot het drukken te verstrekken.


Venrayse oorlogsherinneringen heeft alleen maar positieve reacties opgeleverd. Het boek omvat volgens de schrijvers ‘vijf interessante, boeiende, indrukwekkende en aangrijpende verhalen van evenzoveel auteurs’. Het eerste verhaal is van de hand van Hans Janssen, een zoon van Alphons Janssen die tijdens de oorlog burgemeester was in Venray.

Omdat de nazi’s probeerden zijn vader op te pakken, zijn de herinneringen gekoppeld aan de persoonlijke angsten die de familie Janssen doormaakte. Het tweede verhaal is van Mart Janssen uit Heelsum in de gemeente Renkum. Zijn ouders waren rasechte Venraynaren en Mart bracht zijn jonge jaren dan ook in Venray door. Hij vertelt over het schuilen in de kelder, maar ook over zijn schooltijd, de evacuatie, de verwoestingen, de wederopbouw en de hulp van HARK. Vooral de militaire begraafplaatsen en de herdenkingen maken op Mart een blijvende indruk.

Venraynaar Jan Giellen beschrijft verschillende aspecten van de bezettingsperiode met onder meer de situatie in de psychiatrische inrichtingen Sint Servaas en Sint Anna. Bijzonder interessant zijn de passages uit het dagboek van de Britse militair Lionel Roebuck met veel details over de bevrijding van Overloon, de opmars over de Overloonseweg en de bevrijding van Venray.

Twan van Els vertelt onder meer over de voortdurende beschietingen door de geallieerden op de Duitse stellingen, het constant angstig schuilen in de kelder en het kelderleven op Sint Servaas, waar ze met duizenden op elkaar gepropt zaten.

Een episode uit de Venrayse oorlogsgeschiedenis waar weinig over geschreven is, is de evacuatie van bijna dertienhonderd psychiatrische patiënten uit Noordwijkerhout naar Sint Servatius en Sint Anna.

Voor deze beschrijving zorgt Nettie Arts-van Bommel, geboren in Den Haag en tijdens de oorlog werkzaam als verpleegkundige in het psychiatrisch centrum in Noordwijkerhout.

De ervaringen op Sint Anna waren voor haar als jonge vrouw zo vreselijk, dat ze er vrijwel niet over kon vertellen. In 1998 maakte zij op aandringen van haar kinderen een wandeling over het terrein van Sint Anna in Venray. Het was de enige keer dat zij terugkeerde naar de plek des onheils. Zij schreef een voor Venray uniek verhaal met unieke foto's.


Wie nog een exemplaar wil hebben, kan zich melden bij May Volleberg via telefoonnummer 0478-586833 of bij Jan Strijbos via telefoonnummer 0478-571677. Dit is tevens de laatste kans, want er komt heel zeker geen derde druk meer.