Afbeelding
Foto: Eigen foto

Twijfel jij aan je studiekeuze?

Maashees | Worstelen met de studiekeuze is van alle tijd. Corona zorgt daarbij voor extra uitdagingen. Sfeer proeven op een open dag is er niet meer bij. Meeloopdagen zijn allemaal geschrapt. En hoe zit het eigenlijk met de baanzekerheid in deze tijd? Studiekeuzecoach Ine Linssen van de Studiekeuze Academie uit Maashees begeleidt jongeren die hier mee worstelen.


Linssen vertelt dat mbo’s, hbo’s en universiteiten inmiddels tal van online studiekeuze activiteiten aanbieden. “Dat is geweldig voor de scholieren die al een helder beeld hebben van wat ze willen. Heb je nog geen idee dan verdrink je in alle informatie over de opleidingen. Hoe meer keuze, hoe lastiger de beslissing wordt en dat zorgt uiteindelijk voor keuzestress.”


Talenten

Wanneer de informatie-overload het zoekproces belemmert, is het goed om de hulp van een professional zoals Linssen in te schakelen. “We starten – aan de hand van het Jong Talentenspel – met de zoektocht naar jouw unieke combinatie van talenten. Je hebt talenten waar je altijd op kan vertrouwen, die je energie geven, waaruit je inspiratie haalt én die je wilt gebruiken in je droombaan. Door de sessies ontdek je waar jouw kracht ligt, wat je ambities zijn en welke opleiding of baan daar het beste bij past.”


Heel netwerk

“Daar gaan we dieper op in aan de hand van informatie over de opleidingen. Er zijn dan geen fysieke open- en meeloopdagen, maar gelukkig kan ik wel mijn netwerk inschakelen. Een telefoontje met een studieadviseur van een opleiding kan bijvoorbeeld heel verhelderend zijn. Maar denk ook aan een gesprek met een jongere die de opleiding momenteel volgt of juist met iemand die al actief in het werkveld is."


Perspectief

"Dat de coronacrisis tal van branches hard heeft geraakt, maakt de keuze voor jongeren niet makkelijker. Dan is het zaak om te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Om perspectief te bieden; de talenten die je gebruikt, kun je ook elders in zetten tenslotte. Anderzijds is het ook goed om te relativeren. 100 procent zekerheid heb je nooit. Daarom vind ik het belangrijk dat jongeren met hun hoofd én hart kiezen.”


Stel de keuze ook niet uit. “Start als je in 3 vmbo, 4 havo, 5 vwo of je voorlaatste mbo-jaar zit. Dan kun je in alle rust je studiekeuze maken”, besluit Linssen.

Ga voor meer informatie naar www.studiekeuzeacademie.nl. Of informeer vrijblijvend via 06-12943384 of mail ine@studiekeuzeacademie.nl.

Foto: Ine Linssen.