INGEZONDEN

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’

Naar aanleiding van een stortvloed aan artikelen over de invloed van luchtvervuiling op het ziekteverloop van corona en de invloed van Intensieve Veehouderij daarop, wil varkenshouder en LLTB-bestuurder Peter van Dijck uit Ysselsteyn graag enige verduidelijking geven. "De waardes in Venray zijn volstrekt vergelijkbaar met de rest van Nederland."


Dit type coronavirus is voor het eerst opgedoken in China. De vermoedelijke oorsprong ligt bij het niet op hygiënische wijze omgaan met het vlees van wilde dieren, zogenaamd bushmeat. Bekend is dat sommige dieren corona kunnen oplopen en heel misschien verspreiden, bijvoorbeeld nertsen en katachtigen. Varkens, kippen en koeien horen daar niet bij. Verspreiding van het virus gebeurt volgens het RIVM hoofdzakelijk door mens-op-mens overdracht. In een open samenleving, waarin veel en vaak wordt gereisd, is het risico op het meenemen van ziektes groter.

Voordat we nu een reeks artikelen gaan krijgen in dit onvolprezen weekblad over de verderfelijke invloed van de reisbranche en onze deelname in een internationale economie, wil ik graag opmerken dat deze open samenleving ons ook heel veel welvaart brengt. Niet alleen in economische of financiële zin. Reizen naar andere culturen leidt mijns inziens naast ontspanning ook tot een stuk zelfreflectie over onze eigen samenleving. Ongemerkt spiegel je de ene cultuur met de andere, waarbij je de betere punten zou willen overnemen. De internationale economie levert ons kennis en welvaart. Vanuit Venray leveren we naast fysieke goederen ook kennis en kunde, terwijl we deze zaken ook naar Venray toe halen. Uiteraard kan er discussie worden gevoerd over de balans hierin. Onze open samenleving heeft corona versneld naar Europa en Nederland gehaald. De verspreiding van zwarte pest in de middeleeuwen verliep ook langs handelsroutes. Vanzelfsprekend ging deze verspreiding veel minder snel doordat vervoer trager verliep. Ook hadden dorpen en steden minder contact met elkaar. Uitgezonderd handelsreizigers werkte iedereen in de plaats waar hij leefde. Nu gaan we massaal op wintersport waar we mensen uit heel Europa treffen. Binnen enkele weken zat de ziekte breed verspreid binnen Europa.


Luchtverontreiniging

In een aantal studies wordt een link gelegd tussen luchtverontreiniging en corona. Er wordt dan aangegeven dat de gevolgen voor mensen die reeds besmet zijn met corona groter zijn als er veel luchtverontreiniging is. Het gaat dan dus niet om verspreiding, maar om de vraag of de effecten groter zijn voor mensen die de ziekte al hebben. Het gaat dan volgens de studies vooral om gebieden met veel kleine deeltjes fijn stof. Deeltjes kleiner dan tweeënhalve micrometer, in het jargon PM2,5. Ter verduidelijking: een mensenhaar is ongeveer dertig keer zo dik. Sommigen leggen dan ook nog de link met intensieve veehouderij. Laat ik een paar feiten op een rij zetten.

Allereerst is het aantal mensen dat in Venray is overleden aan corona volgens het RIVM laag. 17 doden. Ook omgerekend naar het aantal inwoners is dat veel lager dan heel veel andere gemeenten in Nederland. Bijvoorbeeld veel minder dan de meeste gemeenten in het Zuid-Limburgse Heuvelland.

Om te bepalen of luchtverontreiniging van belang is, is volgens deskundigen verdere studie nodig. Maar ze zeggen ook dat dit heel fijn stof een rol kan spelen bij de ernst van de ziekte. Over fijn stof publiceert het RIVM kaarten en cijfers; die zijn voor iedereen in te zien. En dan blijkt dat de concentraties niet veel verschillen in West-, Midden- en Zuid-Nederland. Alleen in Noordoost-Nederland, een gebied zonder veel verkeer en industrie, zijn de waardes iets lager. De waardes in Venray zijn volstrekt vergelijkbaar met de rest van Nederland. Ten slotte de bijdrage van landbouw aan de verontreiniging van lucht met heel fijn stof. Uit een rapport uit 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving, het PBL, blijkt dat ongeveer 60 procent van dit fijn stof uit het buitenland komt. Van de bijdrage uit Nederland zijn verkeer, openhaarden en houtkachels grote bronnen. Ongeveer 7 procent van het heel fijne stof dat we inademen, is afkomstig van de Nederlandse landbouw. Dat geldt ook voor onze regio. De directe link die gelegd wordt tussen veehouderij en de luchtverontreiniging is dus niet juist.


Zondebok

Mogelijk is er een relatie tussen luchtverontreiniging en corona. Hoe dat precies zit moet verder worden onderzocht. Hoe dan ook, de veehouderij neemt haar verantwoordelijkheid. We zijn hard bezig om de uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof nog verder te beperken. We doen dat samen met overheid én burgers. Wij willen niet iemand ziek wordt door ons. Alleen samen krijgen we corona onder controle en niet door onterechte verwijten en één sector de zondebok te maken.


Peter van Dijck

Ysselsteyn

Confetti

Confetti is een close harmony groep bestaande uit een twintigtal dames en heren. De reguliere repetities zijn vanwege het coronavirus vervallen tot nader order. Komende woensdag is er weer een online repetitie, vanaf 20.15 uur. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.confetti-venray.nl.

Zangers van St. Frans

Deze week is er geen repetitie in de Galmhut. Jongens en meisjes die graag zingen, zijn welkom bij het koor. Kom gerust binnen in de Galmhut op Langeweg 92 te Venray op dinsdagavond of vrijdagavond rond 19.30 uur om eens te luisteren en te kijken hoe het eraan toe gaat. Ook tieners zijn van harte welkom.

Oud papier ophalen

DOS Venray haalt op vrijdag 29 mei weer oud papier op de wijken Brabander en Veltum. Bij Brabander ook de daarbij gelegen Overloonseweg. Aanvang: 09.00 uur. Voor Veltum gaat het om het gebied gelegen tussen Langstraat/Hoebertweg - Weg in den Berg - Kempweg en Westsingel. Hier wordt om 13.00 uur begonnen. Het verzoek is om het papier tijdig en goed gebundeld aan de straatkant gereed te zetten.