Vervolg voorpagina

Video: 'Betrouwbare test kost klant 70 euro'

Venray | De mensen die maandag werden getest in Venray betalen 70 euro. Met dat bedrag worden twee tests betaald, het onderzoek bestaat namelijk uit twee etappes. Tijdens de eerste test wordt volgens Dorien van Doorn, initiatiefneemster van Stichting IMtest, het kaf van het koren gescheiden. "Als tijdens die test blijkt dat je antistoffen voor het coronavirus in je bloed hebt, dan volgt er nog een tweede onderzoek. Dat is een zogenoemde elisa-test en daarbij wordt het bloed onderzocht op de hoeveelheid antistoffen."



De mensen die positief worden getest, worden door onderzoeksbedrijf Innatoss een jaar gevolgd om te kijken of ze niet nog eens corona hebben gekregen. Van Doorn vindt ook dat 70 euro prijzig is, maar volgens haar is het vergelijkbaar met andere bloedonderzoeken. "Het bloed wordt onderzocht in het laboratorium. Dat kost geld en de mensen krijgen er ook een stukje rust voor terug. De test is daarnaast erg betrouwbaar, anders zou ik dit nooit gedaan hebben."

Volgens Van Doorn is de test erg betrouwbaar. "Veel mensen in mijn omgeving, ik kom zelf uit de gemeente Loon op Zand, vroegen zich af ze het virus hebben gehad. Er heerst veel angst in de gemeenschap. We kunnen met deze technologie antwoord geven op de vraag. De test die hebben opgezet is betrouwbaar, want er worden twee tests gedaan. Als de eerste test positief is, dan wordt er uiteindelijk een waarde gehangen aan het aantal antistoffen in het bloed. Als derde factor wordt ook nog het ziektebeeld gebruikt. De nauwkeurigheid is erg groot. De nauwkeurigheid van de eerste test is 99,3 procent. Na de tweede test is er slechts een foutmarge van enkele promillages. We werken dus met een hele hoge betrouwbaarheid."

Het bloed wordt gecontroleerd op corona-antistoffen

Christel Hafmans-Willems hoopt dat mensen meer vertrouwen krijgen naar aanleiding van de test. "Vanuit daar kunnen we weer gaan sturen en bekijken hoe we samen weer dingen kunnen doen. Het belangrijk om ook weer samen te komen. We moeten het leven toch weer gaan oppakken."

Aanmelden voor een nieuwe testronde op antistoffen voor het coronavirus in Venray kan nog steeds. Dat kan via de website www.innatoss.com/covid-19.. Aan de rechterkant onderaan op de pagina is een aanmeldformulier te vinden.