Afbeelding
Foto: Persfoto

Boek over natuurbrand

DEURNE | Toen de rookwolken weggetrokken waren en de slangen waren opgerold, resteerden bij de betrokken brandweerlieden de indrukwekkende herinneringen aan de grootste natuurbrand die ons land ooit kende: de brand in de Deurnese en Mariapeel van 2020.


Van brand tot boek. Zoals in de titel al geschreven staat was het de eerste melding die op de alarmcentrale binnenkwam. Wat een enkele melding was groeide uit tot Nederlands grootste natuurbrand. Dagen werkten meer dan 1500 hulpverleners in het gebied om de brand onder controle te krijgen. Nu weer een tijdje verder kan gelukkig gezien worden dat de natuur veerkrachtig is en er weer groen komt op de plekken waar de brand huis heeft gehouden. Voor velen blijft er een enorme impressie achter.


Theo Vermeulen (vrijwilliger van Brandweer Deurne en centralist meldkamer) kwam op het idee om een blijvende herinnering te maken. Hij plaatste op social media de oproep om foto’s in te sturen om een fotoalbum te maken. Hier werd volop gehoor aan gegeven. Collegavrijwilliger Daan van der Steijn reageerde hierop en samen gingen ze de klus aan. Na veel onderzoek hoe het album uit te brengen kwamen ze bij Walter van Bussel terecht die belangeloos voor hen de opmaak van het boek wilde realiseren. Vanaf dat moment groeide het idee uit tot een volwaardig boek van 72 pagina’s voorzien van een hardcover.

Het boek wordt uitgegeven zonder een winstoogmerk. De winst wordt in een goed doel in de omgeving van de brand gestopt. Zo krijgt het boek naast een mooie herinnering aan de brand ook een meerwaarde voor de organisatie en/of organisaties die het drietal met de opbrengst wil gaan steunen. Welke organisaties dat zijn hebben ze al beslist, maar ze houden dit nog even geheim om er zo een verrassing van te maken.

Binnenkort zal het boek op de markt verschijnen. Het boek is te bestellen op www.depeel.brandweerdeurne.nl en kost 19,95 euro. Ook vraagt het drietal om op social media dit verhaal te delen om zo grote bekendheid te geven aan het boek.