Sluiting corona-afdeling Venray

Venray | De corona-afdeling van VieCuri, die enkele weken terug in het Venrayse ziekenhuis aan de Merseloseweg werd geopend, gaat sluiten.


Omdat de afgelopen week nog maar weinig coronapatiënten in Venray werden opgenomen en er geen toestroom meer is van nieuwe patiënten van de coronaverpleegafdeling van VieCuri Venlo, is het niet langer nodig de tijdelijke afdeling nog langer open te houden.

In Venray werden sinds 30 maart patiënten opgenomen die nog wel ziekenhuiszorg nodig hadden, maar minder intensief dan de zorg op de corona-afdeling in Venlo. Het betrof circa 35 patiënten voor behandeling, herstel, aansterken en revalidatie. Merendeels gingen de patiënten die opgenomen waren goed vooruit en konden ze na de opname in Venray naar huis.

Gemeente koopt kapel voor 1 euro

Venray | De gemeente Venray neemt voor 1 euro de Sint Annakapel over van de parochie Christus Koning. Het wegkapelletje uit de negentiende eeuw staat op de hoek Langeweg en Kennedystraat in Venray.


De parochie heeft gebrek aan vrijwilligers en financiële middelen voor onder meer het onderhoud, dat inmiddels geen kerntaak is van de parochie. Het bisdom keurt de overname goed. Na de overdracht behoudt de kapel het religieuze karakter en blijft op dinsdag toegankelijk voor aanbidding. Stichting Kruisen en Kapellen neemt het onderhoud en beheer op zich. De jaarlijkse gemeentelijk beheerbijdrage voor Kruisen en Kapellen wordt daarom verhoogd met negentig euro. De jaarlijkse bijdrage van de gemeente aan de stichting stijgt daardoor tot 2.160 euro. Mochten er grotere renovatieklussen aan de kapel nodig zijn, dan komen die ook voor rekening van de gemeente. Deze werkwijze geldt al voor de andere door de gemeente overgenomen kapelletjes. Na overname van de Annakapel zijn, op de Odakapel na, alle kapellen in Venray eigendom van de gemeente. De Odakapel staat aan de Hoenderstraat achter VieCuri aan de Merseloseweg. Het huidige Odakapelletje, een rijksmonument, is ongeveer drie eeuwen oud en werd in 1982 gerestaureerd.

Scapino verliest recht op subsidie

VENRAY | De gemeentelijke subsidiebijdrage van 60.000 euro voor de aanpassing van het Scapino-pand, gelegen tussen Bleek 33 en Schoolstraat 26, is door het college ingetrokken.


Dat bedrag werd 27 maart 2019 toegewezen. De verplaatsings- en transformatiesubsidie zou alleen worden uitgekeerd als pandeigenaar Re-z Beheer BV binnen een jaar met de verbouw zou beginnen. Omdat op dit moment van verbouw nog geen sprake is en er al meer dan een jaar is verstreken, besloot het college tot intrekking. De subsidie was toegekend in het kader van Stimuleringsregeling Centrumvisie Venray. Scapino zou onder meer de winkelingang verplaatsen naar de Schoolstraat en een deel van de winkelruimte zou worden veranderd in bedrijfsruimten en appartementen. De gemeente stimuleert dergelijke aanpassingen om het winkelcentrum van Venray compacter te kunnen maken, onder meer om leegstand tegen te gaan. In dat nieuwe winkelcentrum van de toekomst krijgt de Schoolstraat een belangrijkere rol toegedicht dan de Bleek. Het wil overigens niet zeggen dat de pandeigenaar cq Scapino nu niet meer in aanmerking komt voor subsidie. Mocht Scapino toch verder willen met de verbouwplannen dan kan een nieuwe aanvraag worden ingediend. De stimuleringsregeling blijft in elk geval tot het eind van dit jaar geldig of totdat het maximum van het beschikbare budget is bereikt. In de pot zat 320.000 euro, nu nog ruim 85.000 euro.