'TE voldoet al aan de kode'

VENRAY/SMAKT | De Venrayse gemeenteraad geeft Hakkan Yildirim de kans om zijn plannen met Tomorrow Energy (TE) aan college en raad te presenteren. Dat plan behelst een zonnepark van bijna 14 hectare aan de Spurkt in Smakt. Yildirim: "Iedereen moet lering trekken uit het vorige proces."


Met het vorige proces doelt de TE-directeur op het traject van het Duitse Kronos om in Smakt tot een zonnepark tussen A73 en Maaslijn te komen. Daarin ging veel mis. De raad kwam vorige week dinsdag tot de conclusie dat Kronos aan veel regels niet voldoet (Kode Venray) om op die plek in Smakt een zonnepark te mogen bouwen. Tevens zijn de inwoners van Smakt mordicus tegen een zonnepark op die locatie. Om de enkele tienduizenden zonnepanelen aan de andere kant van de A73 neer te leggen, is een betere optie voor ze.

Die handschoen wil TE graag oppakken. CDA Venray, Venray Lokaal, ProVenray en SP hebben zoveel vertrouwen in TE dat ze via een door de raad aangenomen motie het college opdracht geven direct met Yildirim in gesprek te gaan. "We denken dat er nu al meer potentie zit in TE", stelde CDA-raadslid Leo Philipsen. Het plan van Kronos, dat door het college naar voren werd geschoven, werd rigoureus van tafel geveegd en wethouder en portefeuillehouder Martijn van der Putten (D66) beet in het zand. "Ik hoop zo spoedig mogelijk met het college in gesprek te gaan", zegt Yildirim. "Ik ben niet rancuneus dat dat niet eerder kon, maar ben wel blij dat ik de kans alsnog krijg. Het vertrouwen dat we nu al hebben willen we niet beschamen. Er rust een verantwoording op mij, maar we voldoen al aan de kode. Ik sprak al met Math van de Winkel, die met zijn veebedrijf ingesloten zou worden door het zonnepark. Ik snap heel goed dat hij dat niet wilde. Door het park aan een kant van zijn bedrijf te situeren, is dat nu opgelost. Het park wordt daardoor wel zes hectare kleiner. Dat is dan maar zo. Wij gaan niet alles volgooien. Wij zetten in op groen. Daardoor is ook het draagvlak van de dassenvereniging groter geworden. Het blijkt in Venray lastig om tot een zonnepark te komen. Maar moeilijke bevallingen leveren de mooiste kinderen op." Wanneer TE en het college met elkaar spreken, is nog niet bekend.

Math van de Winkel bevestigt de goede contacten met Yildirim. "Hij is een paar keer hier geweest voor overleg. Het eerste plan zou inhouden dat ik helemaal ingesloten zou worden door zonnepanelen. Ik heb meteen gezegd dat ik dat niet zou accepteren. Vervolgens is het aangepast. Altijd beter dan het Kronos-park, dat veel slechter zou uitpakken voor Smakt wat betreft overlast. De snelweg zorgt nu al voor veel geluidsoverlast. Een zonnepark zou dat alleen maar versterken. Dan maar aan deze kant van de snelweg. Liever had ik helemaal geen zonnepark. Maar dit is wel het beste van twee slechte plannen. Ik had dit al veel eerder met wethouder Van der Putten willen bespreken. Ik heb hem vaak uitgenodigd om de zaak hier te komen bekijken, ook informeel. Hij is er nooit op ingegaan, wat ik nooit goed heb kunnen begrijpen."