'Op verantwoorde wijze afwijken van maatregelen RIVM'

VREDEPEEL | Ook de militaire basis De Peel zucht onder de coronamaatregelen. Verschillende medewerkers werken thuis en klussen die zijn blijven liggen binnen de bedrijfsvoering kunnen nu wel worden opgepakt. "Maar sommige opleidingen en trainingen zijn dermate belangrijk, dat op verantwoorde wijze af kan worden geweken van de maatregelen", aldus Donny Demmers, woordvoerder van De Peel.


Door Henk Baltussen


Door de COVID-19-crisis kunnen een hoop geplande activiteiten niet doorgaan, weet Demmers. Om er zeker van te zijn dat Nederland ook na de coronacrisis op het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) kan bouwen en vertrouwen, lopen noodzakelijke opleidingen en trainingen door of worden weer opgepakt.

Hierbij volgt het DGLC de richtlijnen van het RIVM en worden standaard extra maatregelen genomen zoals onder meer afstand houden, extra hygiënemaatregelen (handen wassen) en spreiding van personeel door roosters te maken van aanwezigheid op kazerne. "Maar bij essentiële opleidingen en trainingen is dat niet altijd mogelijk", stelt Demmers. "Dan moet kritisch worden gekeken of wij op basis van noodzakelijkheid op verantwoorde wijze kunnen afwijken van de maatregelen en eventuele risico’s kunnen beperken."

Daarnaast gebruikt de basis de huidige periode om dingen te doen waar het personeel normaal niet altijd aan toekomt, omdat ze vaak botsen met activiteiten die noodzakelijk zijn om direct inzetbaar te kunnen zijn. Demmers: "Daarom focussen wij ons nu ook erg op bedrijfsvoering zoals bijvoorbeeld tellingen, keuringen, onderhoud en update van documentatie. Het belangrijkste is dat we ons wel maximaal blijven focussen op het continueren van opleidingen, omdat zonder opleidingen al heel snel onze bedrijfsvoering en essentiële processen in gevaar komen. Voor deze werkzaamheden is niet altijd iedereen fysiek op de werkplek nodig. Dan wordt gekeken naar een verdeling om personeel zo goed als mogelijk in te zetten. Hierbij blijven wij zo veel als mogelijk binnen de richtlijnen van het RIVM. Dat wil dus zeggen dat er ook mensen waar mogelijk thuiswerken."

Lees verder op pagina 9.