Ingezonden

Motie kinderen vluchtelingen

Een reactie op de door de gemeenteraad aangenomen motie om vluchtelingenkinderen uit Griekenland ook in Venray opvang te bieden. Ik heb er even een rekensommetje op losgelaten. Wanneer het in totaal om 2500 kinderen gaat en we zitten met (nog) 28 landen in de EU, dan vraag ik me wel af waarom er van ons verwacht wordt dat wij er 500 opnemen. Dat is een vijfde, verhoudingsgewijs aanzienlijk meer dan waartoe andere landen tot dusver bereid waren of nog zullen zijn. En dat wringt des te meer omdat wij toch al het dichtstbevolkte land in Europa zijn (m.u.v. misschien van Malta). Bedenk wel dat wij hard op weg zijn naar de 18 miljoen inwoners (ruim 440 inwoners per vierkante kilometer, fors meer dan bv Zweden of immigratielanden als de VS en Canada) Bovendien hebben we ons in de afgelopen decennia ook weer niet echt onbetuigd gelaten. De bevolking van onze vier grote steden bestaat niet zomaar voor al meer dan de helft uit burgers met een allochtone achtergrond.


Petra Koopmans, Venray

Vuile lucht

Wanneer ik laat in de avond nog een frisse neus wil gaan halen voor het slapengaan, word ik in Venray-noord geconfronteerd met een vieze varkens(mest)-lucht. Het lijkt er op dat, wanneer de mensen tot rust komen, de stank zich meer naar de bewoonde wereld opdringt. Ik erger me dan aan de vieze geur, afkomstig van de intensieve veehouderij in de omgeving. Tevens maak ik me zorgen over de gezondheid risico’s die de luchtvervuiling met zich meebrengt. Wetenschappelijk is dat allemaal niet bewezen, maar op grond van de verdenkingen heeft minister Schouten het RIVM opdracht gegeven onderzoek te doen naar het verband tussen het relatief groter aantal coronabesmettingen en longziekten in gebieden met intensieve veehouderij. Nee, voor die varkens is die luchtverontreiniging geen enkele bedreiging, die leven zolang niet. Dat mensen er last van hebben (de uiteindelijke consumenten van de veehouderij) die discussie wordt om economische redenen gemeden. Bedrijven worden momenteel met subsidiegelden gestimuleerd te stoppen om zodoende de veestapel te verminderen. Daarentegen wordt in Venray nog gepraat over een eventuele uitbreiding met een varkensstal van 5000 beesten. Venray bloeit, jazeker, maar stinkt!


Jos Linders, Venray

Jesse Raymond Hill

De piloot in het verhaal over Jesse Raymond Hill (vorige week in Peel en Maas) is geen Royal Air Force piloot, maar een landmacht officier in het Army Air Corps. Dat is te zien op zijn foto. Hill heeft een landmacht uniform aan en geen RAF uniform. Zijn vliegbrevet is ook geen RAF vliegbrevet. Maar Captain is een landmacht rang en geen RAF rang. Zijn regiment is ook niet helemaal te zien. Waarschijnlijk is het de Royal Engineers. Uniformen van RAF officieren hebben geen bovenarm emblemen .


R.G. Land, Venray

Bijenwacht paraat

Zoals elk jaar, zijn ook dit jaar onderstaande imkers paraat om zich bij overlast van een bijenzwerm en/of hommelnestje in bijvoorbeeld een nestkastje, te ontfermen. Het gaat alleen om vrij hangende bijenzwermen; dus niet in de spouwmuur en dergelijke. Bij overlast van wespen en bijen op andere plaatsen dient men zich te wenden tot een erkend bestrijdingsbedrijf. In verband met het coronavirus gaat de imker ter plekke een afweging maken of hij veilig kan werken. Beschikbaar zijn: gebied Venray: René Rutten, telefoon 06-10196977. Gebied Merselo: Evelyn van Geenen, telefoon 06-17101570. Gebied Oostrum: Wim Jacobs, telefoon (0478)585652. Gebied Wanssum: Chris Peters, telefoon 06-53305123/(0478)532036. Gebied Blitterswijck: Jan Aerts, telefoon (0478)532557/06-42103618. Gebied Ysselsteyn, Veulen, Meerlo en Heide: H. Potten, telefoon (0478)541579/06-13434377. Gebied Castenray: Robert Cox, telefoon 06-49111196.

Online bridge

Ook de derde online bridgeclubavond gehouden voor leden van drie Venrayse NBB-clubs, zijnde BC Venray, BC Rooy en NRBC Venray, werd een succes. De wedstrijdleider van dienst was Theo Jakobs, met als stand-by Jan Tijmen Udding. Er deden ook deze keer 26 paren mee. Op het podium was deze keer NRBC Venray niet vertegenwoordigd.

1. Gerard Linssen & Sjef de Vocht met 62,01 % van BC Venray

2. Mientje Wester & Ria Liebrand met 60,13 % van BC Venray, beiden ook van BC Rooy

3. Piet van Genugten & Ron van Gaal met 57,47 % van BC Venray

Zangers van St. Frans

Deze week is er geen repetitie in de Galmhut. Jongens en meisjes die graag zingen, zijn welkom bij het koor. Kom gerust binnen in de Galmhut op Langeweg 92 in Venray op dinsdagavond of vrijdagavond rond 19.30 uur om eens te luisteren en te kijken hoe het er aan toe gaat. Ook tieners zijn van harte welkom.

Vocal Group Transparant

Voorlopig zijn de reguliere repetities geannuleerd, in principe tot aan de zomervakantie, in verband met het coronavirus. Dit in afwachting van de resultaten van onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd naar het effect van samen zingen op de verspreiding van Covid-19. Wel is inmiddels gestart met online repetities op de vaste woensdagavond, met elke stemgroep apart. Elke stemgroep heeft nu dus om de week repetitie. Meer informatie over het koor is te vinden op de website www.vocalgrouptransparant.nl, Facebook, Instagram en Twitter.

Confetti

Confetti is een close harmony groep bestaande uit een twintigtal dames en heren. De reguliere repetitie zijn vervallen tot nader order. Komende woensdag 27 mei weer online repetitie vanaf 20.15 uur. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.confetti-venray.nl.