Mensen werden maandagochtend vanuit de auto getest op het coronavirus.
Mensen werden maandagochtend vanuit de auto getest op het coronavirus. Foto: Antoon Jeuken

Video: Vanuit auto testen op antistoffen

Venray | Op grote schaal mensen testen op het coronavirus is in Nederland nog niet mogelijk. Dankzij Stichting IMtest kon het afgelopen maandag wel bij Zorg de Keizer gezondheidscentrum in Venray. Daar maakten 118 mensen gebruik van.


Met de test wordt duidelijk of je antistoffen tegen het coronavirus in je bloed hebt. "Met een vingerprik testen we simpelweg of je het coronavirus hebt gehad. We hebben al op verschillende plaatsen in Brabant en Limburg getest. Er is veel vraag naar de tests", vertelt Dorien van Doorn van IMtest.

Voor het onderzoek hoefden de mensen hun auto niet uit. Even de hand uit de deur steken voor de vingerprik was voldoend en binnen twee dagen krijgen de geteste personen te horen of ze antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben. Dankzij Christel Hafmans-Willems werd er in Venray getest op het virus. "Ik kwam IMtest eigenlijk toevallig op het spoor. Ik dacht: dat moeten we ook in Venray hebben. Er leeft veel onzekerheid bij mensen en op deze manier kunnen we dat hopelijk een beetje wegnemen."

Hafmans-Willems werd zelf ook getest. "Mijn moeder heeft in februari een dubbele longontsteking gehad. Ze had eigenlijk alle symptomen van het coronavirus, maar is nooit getest. Ook voor haar is dit een uitkomst. Ik ben zelf ook getest en ben benieuwd naar de uitslag. Ik hoop dat mensen een beetje vertrouwen terugkrijgen als ze de uitslag van de test horen." De antistoffen zijn pas vier weken na infectie zichtbaar in het bloed. Voor die tijd is de test onbetrouwbaar.


Lees verder op pagina 15.

118 mensen lieten zich maandag testen op corona-antistoffen
Afbeelding
Mensen werden maandagochtend vanuit de auto getest op het coronavirus.