De molen is tijdens de renovatie tijdelijk gesloten.
De molen is tijdens de renovatie tijdelijk gesloten. Foto: Antoon Jeuken

Video: Petrusmolen in steigers

Venray | De St. Petrusmolen in Venray wordt wordt begin juli geheel gerestaureerd. Onder meer het staartwerk van de molen wordt compleet vervangen. De restauratie wordt gesubsidieerd door De Hollandsche Molen, Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Venray en eigenaar Gerard Stoks. "Als de restauratie achter de rug is, gaat de molen weer meerdere decennia mee zonder groot onderhoud. De molen is door de jaren heen goed onderhouden", vertelt moleneigenaar Gerard Stoks.


De ondernemer runt al sinds 1991 meubelzaak Stoks Meubelen op de begane grond van de molen, die al sinds 1937 in het bezit is van de familie Stoks. "Mijn opa Gerard kocht de molen destijds van Jan Coenders. Mijn vader Piet nam de molen op 1 januari 1956 over van opa. Toen mijn vader in 1977 plotseling overleed, heeft mijn moeder de molen zo goed mogelijk draaiende gehouden en uiteindelijk heb ik de molen overgenomen. Het is een bijzondere locatie voor een meubelzaak en de molen vraagt natuurlijk veel onderhoud."

Het huidige staartwerk van de St. Petrusmolen is zichtbaar aan vervanging toe. "Het gaat om alle gele balken die aan de buitenkant zichtbaar zijn. Het houtwerk, dat vervangen moet worden, bestaat uit een lange en een korte spruit, twee lange en twee korte schoren en de staart. Op dit moment is het staartwerk gemaakt van grenen en eiken. Dat is niet duurzaam genoeg meer. We hebben gekozen om tijdens deze restauratie te investeren in bilinga. Dat is Afrikaans hardhout en gaat minimaal vijftig jaar mee. Ook de molenkap wordt helemaal nagekeken en eventueel gerestaureerd."


Molenaars

Tijdens de restauratie, die volgens Stoks ongeveer drie weken gaat duren, zal de molen gesloten zijn voor bezoekers, maar de winkel blijft gewoon geopend. Normaliter draait de molen iedere zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur. "Het moet dan natuurlijk wel waaien, maar aan onze twee vrijwillige molenaars ligt het niet. Appie Koenders en Coby Weerts staan namelijk altijd voor de molen klaar. Zij kunnen bijvoorbeeld schoolklassen wat bijbrengen over het vak molenaar. We krijgen ook regelmatig ouderenbonden op bezoek. De molen is nog volledig operationeel, het gemaal werkt dus nog gewoon."

Het staartwerk van de molen wordt compleet vervangen

Stoks is blij met de subsidie die hij krijgt van de drie verschillende partijen. "Zo'n restauratie is een kostbaar project. Ook de gemeente Venray heeft zich altijd positief opgesteld ten opzichte van onze molen. Er zijn sowieso weinig molens meer in de gemeente Venray dus het is goed dat de molens worden behouden. Het is toch een stukje cultureel erfgoed. De meeste molens zijn helaas in de Tweede Wereldoorlog kapotgeschoten. Deze molen heeft ook wel het een en ander te verduren gehad, maar is gelukkig bespaard gebleven. Ook de molen in Merselo verkeert nog in goed staat."

De graan- en korenmolen uit 1856 wordt gerestaureerd door Max Beijk uit Afferden. "Een gespecialiseerd bedrijf. Het is tegenwoordig een hele klus om een goed bedrijf te vinden voor een molenrestauratie. Er staan steeds minder molens in Nederland." Stoks is er trots op dat hij de molen in al die jaren draaiende heeft gehouden. "Als straks de restauratie achter de rug is, hebben we weer een fantastische molen. Natuurlijk kan ik er altijd aan blijven sleutelen, het is tenslotte ook een hobby van mij, anders moet je geen molen in bezit hebben. Het is uniek en dat wil ik graag behouden."

Afbeelding