Vredepeel als middelpunt van Defensie-drones.
Vredepeel als middelpunt van Defensie-drones. Foto: Ministerie van Defensie

Video: Drones op De Peel als luchtafweer

Vredepeel | Corona of geen corona, de verdediging van het Nederlandse luchtruim kan niet in de parkeerstand. Op basis De Peel bij Vredepeel, het middelpunt van de Nederlandse luchtverdediging, hadden ze al verstand van luchtafweer. Maar de dreiging bestaat anno 2020 niet meer alleen uit vliegtuigen en raketten. Drones zijn in opmars. In Vredepeel worden tests uitgevoerd en systemen ontwikkeld om dreiging van vijandelijke drones de kop in te drukken. Ook particuliere drones worden waar nodig aangepakt.



Defensie onderzoekt in Vredepeel met welke combinatie van mensen, middelen en manieren de dronedreiging tegen is te gaan. De technologische ontwikkeling van drones gaat razendsnel. Ze worden steeds kleiner, kunnen langer, volledig autonoom en in formatie vliegen. Het project op De Peel is gericht op drones tot twintig kilo. Voor het bestrijden van drones die meer wegen heeft Defensie al luchtverdedigingssystemen, zoals het Patriot-, Amraam- en Stinger-raketverdedigingssysteem.

Drones boven de twintig kilo vertonen als het gaat om omvang dezelfde karakteristieken als een doorsnee vliegtuig of helikopter. Daardoor is het reflecterend radaroppervlak groter. Daardoor zijn de traditionele luchtverdedigingssystemen, zoals Patriot, Amraam of Stinger, in staat om deze zwaardere en grotere drones te detecteren en uit te schakelen. Deze systemen zijn ondergebracht in Vredepeel.

Nu wordt onderzocht welke onderscheppingscapaciteit, wat voor soort luchtafweersystemen daar voor de korte termijn bij moet komen. Voor dergelijke systemen is nergens al een blauwdruk voorhanden. Specialisten gaan in Vredepeel na welke oplossingen er zijn voor specifieke dreigingen en welke systemen daar het beste bij passen.


Is het project een Nederlands of internationaal initiatief?
"Dit is een specifiek Nederlands initiatief, wel in samenwerking met bondgenoten", meldt een woordvoerder van Defensie. "Maar ook met bijvoorbeeld de Nederlandse politie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt de samenwerking nadrukkelijk gezocht. Er is al enkele jaren de mogelijkheid om drones te kunnen detecteren met de DISCUS-camera en de SQUIRE-radar. Maar dit project moet ertoe leiden tot systemen die drones nog beter kunnen vinden en zien en ze ook nog kunnen onderscheppen of neutraliseren. Het project is begin dit jaar gestart en wordt in zijn geheel in Vredepeel uitgevoerd."

Dertigtal militairen houdt zich bezig met kleine drones


Hoeveel medewerkers zijn er in Vredepeel bij betrokken?

"Het betreft een nog te bouwen eenheid, waarbij de omvang mede afhankelijk is van de keuzes op materieelgebied. Op dit moment houden zich 30 tot 35 militairen bezig met deze kleine drones."

Het persbericht waarin Defensie melding maakt van het De Peel-project staat ook het volgende: 'Maar ook particulieren gebruiken drones regelmatig op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier bijvoorbeeld in de nabijheid van vliegvelden of grote groepen mensen'.


Wil dat zeggen dat drones ook bij De Peel worden aangepakt als ze te dichtbij komen?

"Particuliere drones kunnen inderdaad ook aangepakt worden, maar dat zal in een gebied zoals Nederland anders zijn dan in een regio waar Defensie een missie uitvoert", antwoordt de Defensie-woordvoerder. "De in te zetten middelen kunnen heel anders zijn. In bijvoorbeeld drukbevolkte steden kan bijvoorbeeld een net meer geschikt zijn. Op een open terrein kan worden gedacht aan een klein kanon- of raketsysteem, of wellicht lasers die nu volop in ontwikkeling zijn. Optreden in Nederland zal altijd gebeuren binnen de richtlijnen zoals die binnen Nederland gelden en is in beginsel een verantwoordelijkheid voor de politie. Defensie ondersteunt in dat geval de politie, wat militaire bijstand wordt genoemd. Het gebruik van particuliere drones is in Nederland in de wet geregeld en daar moet iedereen zich dus aan houden. Drones zijn boven heel veel gebieden in Nederland verboden. Die locaties zijn op internet te vinden. Denk hierbij aan het luchtruim boven en rondom alle vliegvelden, stedelijke gebieden en kazernes. Hoe en de mate waarin dit gehandhaafd wordt, is per object anders. In Nederland is dat nog altijd een taak voor de politie.

Afbeelding