De gelaatsmaskers die Rudy Jellesma maakt zijn afkomstig van zijn eigen 3D-printer.
De gelaatsmaskers die Rudy Jellesma maakt zijn afkomstig van zijn eigen 3D-printer. Foto: Antoon Jeuken

Video: 3D-printer in strijd tegen corona

Venray | De 3D-printer van Rudy Jellesma uit Venray draait 24 uur per dag op volle toeren. Als een van de vrijwilligers van Makers4All maakt Jellesma met zijn printer gelaatsbeschermers, deuropeners en clips voor mondmaskers. "Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen in deze crisis", vertelt Jellesma.



Makers4All is een platform waar inmiddels zo'n 350 vrijwilligers zich bij hebben aangesloten. Alle vrijwilligers zijn in het bezit van één over meerdere 3D-printers. De groep wordt landelijk gecoördineerd en vijf vrijwilligers stonden aan de wieg van de actie. "We maken de beschermingsmiddelen voor onder meer zorginstellingen, ziekenhuizen, huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Ook overige contactberoepen kunnen bij ons terecht maar de zorg krijgt wel voorrang. Het vrijwilligersnetwerk is verspreid over heel Nederland. Vooral in de omgeving van Eindhoven zijn veel vrijwilligers, maar in de regio Venray groeit ook het aantal deelnemers."

De beschermingsmiddelen die worden gemaakt door Jellesma en de andere vrijwilligers krijgen geen officiële certificering, maar zijn wel uitvoerig getest door gebruikers. "We kennen mensen uit de zorg en zij hebben de maskers als proef opgezet. Daarna hebben we de producten iets aangepast voor onder meer beter comfort, maar we hebben ook modellen gehad die snel stukgingen. Deze materialen zijn allemaal herbruikbaar door ze goed te reinigen. Als vrijwilligers houden we ons aan strikte protocollen. Ook qua hygiëne volgen we de richtlijn van het RIVM. We kunnen geen enkel risico nemen tijdens de productie van de beschermingsmiddelen."

Het printen van de hoofdband van de gelaatsbeschermer duurt ongeveer één uur. De 3D-printer van Jellesma gebruikt daarnaast ongeveer vijf meter filament om een hoofdband van 15,15 gram te produceren. "Op een rol zit één kilo filament. Per rol kan ik dus ongeveer 66 hoofdbanden maken. Per rol ben ik zeker 25 euro kwijt, dus het is best een investering. Gelukkig kunnen we aankloppen bij Makers4All en we ontvangen regelmatig donaties van mensen die onze actie steunen. We doen het werk graag voor het goede doel."

In de laatste weken van april kwamen er bij Makers4All ontzettend veel aanvragen binnen. Volgens Jellesma is de vraag de laatste weken afgevlakt, maar komt er nog een tweede piek in het aantal aanvragen. "Afgelopen maandag zijn er 2000 producten aan het Amphiaziekenhuis in Breda geleverd. Dat is voor ons een flinke order, maar goed te doen." Jellesma, in het dagelijks leven werkzaam op de IT-afdeling van pakketdienst DPD, krijgt veel positieve reacties op zijn werk. "Mensen die de spullen komen ophalen, zijn heel erg dankbaar. Als je al die positiviteit hoort, dan krijg je wel nieuwe energie."

Vrijwilligers printen bescherming voor contactberoepen

De 3D-printer werd door Jellesma in eerste instantie gebruikt om onder meer huishoudelijke producten beter te laten functioneren. "Je kunt echt alles printen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan geprint worden. We hebben onder meer nieuwe wieltjes voor onze robotgrasmaaier geprint, maar je kunt ook denken aan deurstoppen en haken voor in de kledingkast. Het is daarnaast bijvoorbeeld ook mogelijk om speelgoed te printen."

Jellesma is voorlopig niet van plan om te stoppen met zijn thuisproductie. "Als de vraag blijft, dan blijft onze printer draaien."

Afbeelding