VVD: 'wethouder Jan Loonen een 'portefuikhouder''

VENRAY | Uiteindelijk stemden 26 van de 27 Venrayse raadsleden in met de verhuizing van de bibliotheek naar het oude AH-pand in het centrum ven Venray. De twee miljoen euro die het college voor de verbouw van het winkelpand wil uittrekken, kreeg eveneens een akkoord. Ook verscheen er tijdens de digitale vergadering van dinsdag groen licht voor de vestiging van vijftien appartementen in het voormalige biebpand aan de Merseloseweg. Maar er werden ook harde kritische noten gekraakt in de richting van wethouder Jan Loonen.


Door Henk Baltussen


Loonen kreeg dinsdagavond menig veeg uit de pan van ProVenray, Samenwerking Venray, VVD en PvdA. Al voor de aankoop van het AH-pand (door Loonen geregeld en waar de raad in december 2018 mee akkoord ging) was het volgens die fracties voor Loonen en het college al duidelijk dat de bieb in het oude winkelpand moest komen. De gemeenteraad had zich daar nog niet over uitgesproken. Loonen zei in 2018 het pand vooral te willen kopen om winkeloppervlakte uit het centrum te kunnen onttrekken. Daarvoor trok de provincie acht ton aan subsidie uit. Om daar aanspraak op te maken moest de raad wel meteen over de aankoop beslissen. Daarna ging het college aan de slag om de raad warm te maken voor de verhuizing van de bieb naar het oude winkelpand "Het college heeft altijd naar dat plan toe geschreven", stelde ProVenray-fractieleider Joep Gielens. "Een bizar proces ging aan dit besluit vooraf. We kunnen er nu niet meer onderuit. Dat heeft de raad zichzelf aangedaan. Zeggen we nu nee, dan kunnen we fluiten naar de subsidie en zitten we met een pand in de maag."

Raad akkoord met verhuizing bieb en woningen aan Merseloseweg

Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) vroeg zich af of de raad niet in de fuik van Jan Loonen is beland. De nieuwe VVD-fractieleider Bas Künen ging een stapje verder door portefeuillehouder Loonen 'portefuikhouder' te noemen. "Het was een vooropgezet plan", stelde Künen. "Het proces deugt niet voor een democratie. Daarbij is de twee miljoen voor de verbouw nogal wat. Ook dat moeten we maar slikken." Henk Bisschops (PvdA) vond dat de raad al die tijd te weinig serieus is genomen. Hij stelde samen met andere fracties dat snel met enkele charitatieve instellingen moet worden gesproken. Enkele jaren verkeerden zij in de veronderstelling onderdak te krijgen in het biebpand aan de Merseloseweg. Nu daar woningen komen (veel fracties willen daar sociale huurwoningen), gaat dat niet door. Bisschops: "Er loopt nu een teleurgestelde groep mensen rond." Het college werkt de plannen verder uit.