Theaterproductie Samenleven naar 'later in het jaar'

OOSTRUM | De bedoeling is dat de in maart geannuleerde theatervoorstellingen Samenleven later dit jaar in De Rooyse Wissel op de agenda komen te staan. Wanneer is nog onduidelijk. Dat zegt een woordvoerder van de tbs-kliniek.


Van 8 tot en met 26 maart stonden twaalf voorstellingen van de unieke theaterproductie geprogrammeerd. Uniek omdat nooit eerder in Nederland tbs-patiënten, -medewerkers en omwonenden van een tbs-kliniek met elkaar op de planken stonden. Nadat enkele van de twaalf voorstellingen waren gevoerd, ging Nederland vanaf 16 maart deels opsloot door de coronamaatregelen. Het grootste deel van de Samenleven-voorstellingen werd daardoor geschrapt. "Graag willen we dit jaar de geannuleerde voorstellingen inhalen”, zegt de woordvoerder. “We houden hiervoor de richtlijnen van het RIVM in de gaten. Mochten de maatregelen dusdanig worden versoepeld dat het spelen van de theatervoorstelling weer mogelijk wordt, dan beslissen we of het haalbaar is deze later dit jaar nog te spelen. Het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.”

'Schaf heffing verhuurders af voor bouw woningen'

VENRAY | De fracties Venray Lokaal, ProVenray en SP willen dat de verhuurderheffing voor woningcorporaties als Wonen Limburg wordt afgeschaft. Met het geld dat overblijft kunnen woningen worden gebouwd en de huren lager worden gehouden. Een motie daarover werd dinsdagavond tijdens de raadsvergadering met ruime meerderheid aangenomen.


Omdat alleen de minister over afschaffen daarvan kan beslissen en niet de gemeente Venray, willen de drie fracties dat het college een brief met die strekking stuurt naar Kajsa Ollongren, de huidige minister die over de woningmarkt gaat. Martin Leenders kon zich vinden in de motie, ondanks dat Venray er niet over gaat. "Maar we moeten geen grote broek aan gaan trekken om de minister ter verantwoording te roepen. Dat moet uit de motie, dan steunen we het." Het CDA stemde ook in. 'Stop dan wel het geld dat vrijkomt in woningbouw in de dorpen van Venray."

Venray Lokaal, mede-indiener van de motie, stipte de lange wachtlijst aan voor woningzoekenden in de gemeente Venray. "Er is ook scheefgroei. Wonen Limburg moet worden gevraagd om woningen in Venray te gaan bouwen."

Alleen de VVD was tegen de motie. "Den Haag gaat over dit dossier", stelde fractieleider Bas Künen. "Het is landelijk beleid, daarom steunen we niet. De motie draagt het college ook op de brief naar de minister ook onder de aandacht te brengen van de VNG en Wonen Limburg.

Coronapatiënten bij VieCuri

Venray | Bij ziekenhuis VieCuri waren woensdagmiddag 19 patiënten opgenomen met het coronavirus. In totaal zijn er in het ziekenhuis, met vestigingen in Venray en Venlo, 95 patiënten aan het virus overleden.


Verder zijn er in totaal 25 patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Ook zijn er bij VieCuri in totaal 226 patiënten naar huis gegaan (naar huis of naar een zorginstelling). Het aantal patiënten dat bij VieCuri is opgenomen met het coronavirus daalt vanaf 20 april. Toen waren er 65 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. De daling zette sindsdien door. Deze maandag lagen er nog twintig patiënten met corona in het ziekenhuis.