Afbeelding
Foto: René Poels

Kleurtje voor witte toren wordt breed omarmd

Wanssum | Het idee van Meerlonaar en oud-journalist René Poels om het vroegere Landbouwbelang aan de haven in Wanssum een kleurrijke metamorfose te geven wordt breed omarmd. Na publicatie in nieuwsblad Peel en Maas van vorige week reageerden veel mensen op Facebook en bij de initiatiefnemer. De algemene indruk is kort samengevat: ‘Geweldig mooi initiatief’.

Ook cultuurwethouder Anne Thielen van Venray waardeert het idee. “Allereerst verdient elk cultureel idee om onze openbare ruimte en erfgoed tentoon te stellen aandacht. Mooi om te zien dat bij dit gebouw betrokkenheid vanuit de omgeving wordt getoond. Met René Poels heb ik contact gehad over zijn idee. We hebben afgesproken dat hij alle reacties verzamelt en we vanuit daar verder kijken.” Poels heeft met de wethouder afgesproken de reacties te bundelen en vervolgens te kijken op welke wijze het idee verder uitgewerkt kan worden. De dorpsraad van Wanssum heeft vanwege het coronatijdperk nog geen kans gezien het plan te bespreken. Oud-wethouder Lei Helden van Venray was de eerste die reageerde op Facebook: ‘Leuk idee. Meteen doen!’
Sanne Aben van Cultura Venray reageert ook enthousiast: ‘Van dit soort inbreng worden wij vrolijk, dank daarvoor!’ Volgens Cultura leent het getransformeerde gebied rondom de haven in Wanssum zich goed voor een extra upgrade met urban art. Kunstenaar Floor Hermans uit Meerlo memoreert dat zanger Joost Nuissl (onder meer bekend van het liedje ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’) ooit ook zo’n plan heeft gehad om he gebouw te beschilderen. Overigens biedt Hermans aan om een keer dia’s te projecteren op de wanden van het toerenpand. Kunstenares Karlijn Surminski laat vanuit Barcelona weten dat ze zeer geïnteresseerd is om aan dit project een artistieke bijdrage te leveren. De uit Blitterswijck afkomstige kunstenares heeft ook samen met vriendinnen en kinderen in de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum de betonnen abri’s beschilderd.

Bij de familie Van Elst uit Wanssum roept dit kleurrijk plan bijzondere herinneringen op. Vader Piet van Elst (naar hem is vlak bij het gebouw een straat benoemd) was 35 jaar directeur van het Landbouwbelang. In augustus 1958 brak een grote brand uit in het pand. Tijdens die brand is directeur Van Elst op 13 augustus 1958 aan een hartstilstand overleden. Ze spreken over ‘een prachtig idee!’.

Foto: Maak een kunstzinnige schildering of een graffitikunstwerk op de muur van het voormalige Landbouwbelang in Wanssum. Dit idee hebben onder meer de dorpsraad, cultuurwethouder Anne Thielen en Cultura Venray, een organisatie die zich inzet voor een bloeiend kunst- en cultuurklimaat, deze week in hun mailbak aangetroffen. Foto: René Poels.