Reageren met zienswijze op 'vergeetachtige' gemeente Venray

VENRAY | Werkgroep Stop Vliegbasis De Peel heeft woord gehouden en een zienswijze ingediend op de omgevingsvisie van de gemeente Venray die in concept ter inzage ligt. De werkgroep is van mening het 'vergeetachtige' Venray in de visie voorbijgaat aan het 'enorm grote milieueffect dat de vliegbewegingen van F35-vliegtuigen op de omgeving gaan hebben'.


Door Henk Baltussen


De gemeenteraad is verplicht een meerjarenplan op te stellen waarin in grote lijnen de keuzes staan aangegeven over hoe de fysieke leefomgeving van de inwoners moet worden ingericht. Werkgroep Stop Vliegbasis de Peel maakt zich bij het lezen van de conceptvisie zorgen over hoe de gemeente Venray omgaat met het woon- en leefklimaat in Venray en met de staat van de kwetsbare natuurgebieden. Werkgroepvoorzitter Boudewijn Sterk uit Merselo valt het met zijn medestanders op dat buiten een enkele verwijzing de voorgenomen reactivering van militaire vliegbasis De Peel in zijn geheel ontbreekt in de notitie. "Aangezien de vliegbasis grotendeels is gelegen op het grondgebied van de gemeente is dit des te opmerkelijker. De gemeente zegt pro-actief te zijn ten aanzien van verweer tegen de reactivering. Maar het uitvoeren van een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA, red.) ter ondersteuning van een MER wordt door de gemeente niet onderschreven. En nu wordt ook in de notitie van de omgevingsvisie nauwelijks aandacht besteed aan de reactivering." In de zienswijze geeft de werkgroep aan wat de gevolgen zijn als De Peel heropent. Geluidshinder is een belangrijk aspect, volgens de werkgroep. De toename van fijnstof wordt gevreesd, de volksgezondheid komt in het geding, natuurgebieden krijgen het voor de kiezen, de toeristische sector vreest minder klandizie en de werkgroep wil ook dat er naar het draagvlak wordt gekeken. Een omgevingsdialoog hoort daar bij.
Vanaf 2 april tot en met 14 mei 2020 ligt de conceptnotitie omgeving Venray ter inzage.

Dorpsraad Smakt-Holthees overweegt eveneens een zienswijze tegen de conceptvisie in te dienen. Dat bleek tijdens de dorpsraadvergadering van maandag. Dat moet dan voor vrijdag gebeuren. De zienswijze van de werkgroep is in te zien op www.stopvliegbasisdepeel.nl.