Analyse

Zonnepark Smakt ontaardt van 'schoolvoorbeeld' in drama


Smakt | De plannen van het Venrayse college om in Smakt de aanleg van een zonnepark aan de Duitse ontwikkelaar Kronos Solar te vergunnen, zijn dinsdagavond volledig aan gort geschoten. D66-wethouder Martijn van der Putten zag een droom in een tragedie eindigen. En niet alleen dat. De coalitiepartijen CDA en Venray Lokaal lieten met het steunen van een amendement en een motie niets heel van het voorstel. D66, de derde coalitiepartij, en Van der Putten bleven gedesillusioneerd achter. De wolken boven de coalitie pakken zich samen en worden na het digitale debat van dinsdag almaar donkerder.


Terug naar dinsdagavond. Op de agenda stond het Kronos-zonnepark waarvoor het college een bouwvergunning wil afgeven. De gemeenteraad kreeg nog de kans om wensen en bedenkingen kenbaar te maken, zodat het college die nog in de vergunningaanvraag kan verwerken, alvorens die ter inzage te leggen. Een laatste hobbeltje om na twee jaar van soebatten eindelijk Venray te verrijken met een omvangrijk zonnepark als belangrijke opmaat naar grootschalige duurzame energieopwekking. Een plan ook waar wethouder Van der Putten zijn ziel en zaligheid in heeft gelegd: het Kronospark zou en moest daar tussen de A73 en spoorlijn een plek krijgen. Het plan is langzaamaan uitgegroeid tot een erezaak voor Van der Putten.

Twee zaken in het proces begonnen hem steeds meer parten te spelen. Op de eerste plaats de vastberadenheid van de inwoners van Smakt om de Duitsers buiten de deur te houden. Alles werd uit de kast gehaald om raads- en commissieleden en het college ervan te overtuigen dat het een voor Smakt slecht plan betrof.

Vastberadenheid inwoners Smakt levert resultaat op

De politiek werd bedolven onder mailtjes en rapporten waarin dat op alle mogelijke manieren duidelijk werd gemaakt. Inwoners gaven geld uit om bijvoorbeeld zelf een geluidsrapport te bekostigen om aan te tonen dat de cijfers van de gemeente cq Kronos niet klopten. Met niet aflatende ijver bleef Smakt zich roeren, de politiek werd onophoudelijk bestookt, inwoners toonden zich bedreven lobbyisten.

Van der Putten had tevens te maken met een ontwikkelaar die, voor Smakt althans, altijd op afstand bleef. Een koele professional die meer en meer de indruk gaf alleen maar op geld uit te zijn. En daarmee Smakt steeds meer in het harnas joeg. Tevens blonk Kronos niet uit om aanpassingen in de plannen door te voeren die het dorp wellicht welgevalliger zouden zijn. In de beginfase nam de politiek een wat afwachtende houding aan, liet het college begaan. Wel moest er tussentijds een Kode Venray worden opgesteld om duurzame energie-ontwikkelaars aan regels te binden. Maar dat zou volgens het college best goed komen. Kronos paste de plannen wat aan en dacht daarmee weg te komen.
Natuurlijk bleef Smakt op de trom roffelen. Steeds meer fracties realiseerden zich dat Kronos en Smakt nooit een goed huwelijk zou worden. Daarbij zondigde de ontwikkelaar opzichtig tegen de Kode.

Dat alles kwam dinsdag samen tijdens de behandeling van het collegevoorstel. Op de eerste plaats werd een amendement van Samenwerking Venray, ProVenray en SP aangenomen. Daarin stond dat het plan niet voldoet aan de Kode op de gebieden van omgevingsdialoog en draagvlak, afstand van de panelen tot de bebouwde kom van Smakt, participatie in het plan van het dorp en de economische paragraaf bleek niet uitgewerkt. Alleen D66, PvdA en VVD stemden niet in wat een stemverhouding van 20 voor en 6 tegen opleverde. Daar kwam nog een motie bovenop van CDA, Venray Lokaal, SP en ProVenray. Daarin krijgt het college de opdracht om snel met Tomorrow Energy (TE) in gesprek te gaan dat aan de andere kant van de A73 een zonnepark wil aanleggen.

Leo Philipsen kraakte het voorstel van het college dat volgens het CDA-raadslid op veel fronten niet aan de Kode voldoet. "We betreuren dat het andere plan (Tomorrow Energy red.) geen kans krijgt. Wij denken dat daar meer potentie in zit. Het CDA gaat voor de beste plaats, beste locatie en roepen Smakt op om constructief mee te denken. Het eerste grote zonnepark in Venray moet een schoolvoorbeeld zijn. Het Kronos-park is te ziek om dat te zijn."

Theo Zegers (D66) verdedigde het college-voorstel en vooral zijn eigen wethouder Van der Putten met hand en tand. Hij vond het kwalijk dat het CDA met een andere partij sprak. "De een afserveren en de ander prijzen terwijl daar nog helemaal niets van bekend is." Zegers kreeg steun van VVD en PvdA. Hoe verder?

Duidelijk is dat een Kronos-park in Smakt een verloren zaak is, dat het (nog onuitgewerkte) plan van Tomorrow Energy in beeld is, dat de coalitie een deuk van jewelste opliep, dat de inwoners van Smakt blij maar vooral in verwarring zijn, dat niemand weet hoe de vlag er nu bijstaat, dat Kronos of omwonenden met juridische procedures aan de slag gaan. Een grootschalig zonnepark als schoolvoorbeeld in Venray lijkt daarmee verder weg dan ooit, de droom van Van der Putten dreigt op een nachtmerrie uit te lopen.