Piet Siebers uit Oirlo is bezig met zijn werk.
Piet Siebers uit Oirlo is bezig met zijn werk. Foto: Weverslo

Lustrumwandelroute

Heide | "Sinds maart weten we dat plannen maken voor groepsbijeenkomsten en evenementen vanwege het coronavirus een hachelijke zaak is. Dachten we aanvankelijk nog dat we vanaf juni wel weer min of meer een normaal programma zouden kunnen bieden, inmiddels weten we dat zeker tot 1 september groepsactiviteiten niet mogelijk zijn." Dat meldt eigenaar Gé Peterink van Natuurbegraafplaats Weverslo in Heide.


Voor Weverslo betekent het dat de open dag, die voor juni stond gepland, en het Muzisch Treffen, dat voor eind augustus stond gepland, dit jaar niet meer plaatsvinden. "Als alternatief hebben we een speciale lustrumwandelroute uitgezet, met als thema 'Onderga de natuur van Weverslo. Gun uzelf de rust!', zodat de vele bezoekers op eigen gelegenheid - met inachtneming van de voorgeschreven coronamaatregelen - zich kunnen oriënteren op de voorzieningen en mogelijkheden van Landgoed en Natuurbegraafplaats Weverslo. Ondertussen tonen de geplante beuken hun frisse blad als bewijs van nieuw leven. In het najaar hopen we met meer stelligheid te kunnen informeren over gebeurtenissen en ontwikkelingen die dan wel mogelijk zijn." Om het toegenomen bezoek in goede banen te leiden en om ook iets extra’s te bieden, heeft Weverslo voor de periode mei tot en met augustus een jubileumwandelroute uitgezet. De route is zo gemaakt dat bezoekers elkaar niet tegenkomen. Middels pijlen is eenrichtingsverkeer ingesteld.

Met behulp van een informatiefolder voert de route naar plekken op het landgoed en de natuurbegraafplaats, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Achtereenvolgens voert de tocht door het Verhalenbos, Sculpturenbos en Muzenbos. De totale lengte is circa 1,5 kilometer en de wandeling kan ook in delen gemaakt worden. Op deze manier wordt aandacht besteed aan het feit dat 10 jaar geleden de eerste begraving plaatsvond op Weverslo.

In het Verhalenbos wordt het verhaal van Weverslo verteld en in beeld gebracht. In het Sculpturenbos staan zeventien houtsculpturen. Hier komt de zeggingskracht van hout als natuurlijk materiaal volledig tot zijn recht. Langs het brede bospad waarover eens de crossmotoren denderden heerst nu rust en stilte. Hier presenteren vier houtkunstenaars die al 10 jaar verbonden zijn met Weverslo monumentale werken. De kunstenaars zijn Johanna Nijlunsing uit Glimmen, Piet Siebers uit Oirlo, Will Schropp uit Duiven en Roel van Wijlick uit Venlo. In het Muzenbos is de natuurbegraafplaats gesitueerd. Daar ‘wonen’ al sinds jaar en dag de muzen ontmoeting, beleving, bemoediging, inspiratie en bezinning. Tijdens de wandeling zijn houtsculpturen te zien die ons levenspad verbeelden en andere die onze gevoelens weerspiegelen. Op de tekstpanelen staan nieuwe gedichten.

De komende vier maanden is de wandelroute dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Dan is ook infocentrum Het Boshuis open. Daar kunnen bezoekers een informatiefolder afhalen, met de routebeschrijving en de beschrijving van de kunstwerken en objecten die op de wandelroute zijn geplaatst. Op www.weverslo.nl en via de Facebook- en Instagrampagina wordt informatie geven over alles wat langs de wandelroute te beleven is. Tijdens openingstijden is Weverslo telefonisch te bereiken via 0629248698.