Rust bij RooyNet, nu op weg naar nieuwe organisatie

VENRAY | Wethouder Anne Thielen heeft de populaire geschiedeniswebsite RooyNet tijdelijk bij de gemeente Venray ondergebracht. Daardoor komt er ruimte voor bezinning bij de betrokken partijen Historisch Platform Venray (HPV) en het Venrays Museum. Thielen benut die ruimte om door een onafhankelijk persoon onderzoek te laten verrichten hoe het verder moet met RooyNet en met De Borggraaf, waar het museum en HPV zijn ondergebracht.


Door Henk Baltussen


Hoe die uitkomst ook mag zijn, voor Thielen is het glashelder dat De Borgraaf te allen tijde de plek moet blijven en zijn waar heel erfgoedminnend Venray zich senang voelt, zoals ze het omschrijft. RooyNet, dat door HPV-vrijwilligers wordt gevoed met historische foto's en allerhande teksten en geschriften afkomstig van onder andere de gemeente en plaatselijke heemkunde- en erfgoedverenigingen, hangt nu nog juridisch en financieel onder het Venrays Museum. Die constructie wordt verbroken. "We willen het weer vanaf de basis gaan opbouwen", zegt Thielen. "Er moet een nieuwe organisatie komen met een positieve sfeer. De Borggraaf moet weer gaan bloeien. Een onafhankelijk persoon wordt gevraagd te kijken hoe zo'n nieuwe organisatie eruit moet gaan zien en hoe RooyNet daarin past. Na de zomer hopen we met de oplossing te kunnen komen. Dat het weer de huidige situatie gaat worden, lijkt me sterk."
De verstandhoudingen tussen het Venrays Museum en HPV waren al langer verstoord. Dat ging onder andere ten koste ging van RooyNet. Toen enkele weken terug Jan Strijbos uit Castenray, heemkundevoorzitter en HPV-lid, aangaf van RooyNet een zelfstandige organisatie te willen maken, barstte de bom. Het HPV-bestuur zag dat als een motie van wantrouwen en stapte op. Ook museumdirecteur Ernest Raedts keurde de actie van Strijbos af. Voor Thielen was het aanleiding in te grijpen.

Museumdirecteur Raedts: 'Dat er voor mij dan geen plaats meer is, snap ik'

Raedts vindt de overname van RooyNet prima. "Het zorgt voor rust in de tent en het is belangrijk dat RooyNet overeind blijft. Daarvoor heeft het platform een te belangrijke functie. Wat mij betreft gaat er nu een dikke streep door het verleden. Dat er een nieuwe organisatie in De Borggraaf moet komen, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dan ook overal nieuwe gezichten, zowel bij het HPV als bij het museumbestuur. In dat geval is er voor mij geen plaats meer. Dat snap ik. Bij een nieuwe start hoort een fris bestuur."

Dat De Borggraaf het kloppend erfgoedhart van Venray moet blijven, onderschrijft Raedts volledig. Ook Jan Strijbos is blij met de ontwikkelingen. "We zijn blij dat de rust is weergekeerd."