Jan Lensen en Henriëtte Lensen-Klijn vieren op 15 mei hun gouden huwelijk.
Jan Lensen en Henriëtte Lensen-Klijn vieren op 15 mei hun gouden huwelijk. Foto: Willem Menting

Liefdesbrieven naar Brabant

Wanssum | Jan Lensen (73) en Henriëtte Klijn (71) stapten op 15 mei 1970 in het huwelijksbootje. Nu, vijftig jaar later, had het gouden bruidspaar uit Wanssum grootse plannen om hun jubileum te vieren, maar de festiviteiten vallen vanwege de coronacrisis in het water. "We zouden een feest geven in Maascourt bij onze zoon Twan. Ook de catering was geregeld, maar we kunnen het helaas niet vieren. We staan nu in kleine kring stil bij ons huwelijk", vertelt Henriëtte Lensen-Klijn.


De liefde tussen Jan en Henriëtte bloeide op tijdens de kermis in Venray. "Ik weet het nog precies. Het was op 1 augustus 1965", graaf Jan terug in zijn geheugen. Jan, geboren en getogen in Wanssum, ontmoette Henriëtte samen met haar nichtjes op de kermis. "Ik woonde in Kaatsheuvel en was logeren in Wanssum. Mijn moeder kwam uit Wanssum, dus ik kwam er regelmatig bij familie", zegt Henriëtte.

Het stel beleefde een prachtige kermisweek, maar daarna zagen de twee tortelduifjes elkaar zes weken niet. "Het was in die tijd een hele tocht naar Kaatsheuvel. Ik ging op de fiets naar het station in Horst en daar stapte ik op de trein", legt Jan uit. "De jongen ging in die tijd naar het meisje en niet andersom. Henriëtte kwam alleen tijdens speciale gelegenheden deze kant op. Dat was dan bijvoorbeeld tijdens Kerstmis en Pasen."

Om toch iedere week contact te onderhouden, schreef Jan bijna wekelijks een brief naar zijn grote liefde in Brabant. "Die brieven heb ik altijd bewaard. Het is best een flinke stapel. Als ik aan die tijd terugdenk, dan is dat altijd met een goed gevoel. Ik ga de brieven snel weer eens lezen, denk ik. Ook hielden we contact via de telefoon, maar dat was niet heel gemakkelijk. Bij Jan hadden ze thuis geen telefoon, ik belde telkens naar de overbuurman. Hij ging Jan altijd halen."


Jan weet niet meer wat er allemaal besproken werd. "De telefoon hing bij Hendriëtte gewoon in de woonkamer, dus het vocabulaire was beperkt." Het waren ook geen urenlange gesprekken. "We waren zo uitgepraat, wel schreven we elkaar iedere week een brief. Tijdens de beginjaren toog Jan altijd op zaterdagmiddag naar Kaatsheuvel, maar hij moest zondag weer op tijd terug zijn. "Ik keepte bij SV Wanssum en dat kon ik niet laten schieten. We trouwden in 1970 en zijn meteen in Wanssum gaan wonen. In 1972 werd dochter Miriam geboren en later was daar ook zoon Twan. Het gezin bouwde in 1978 hun eigen woning in Wanssum. "Daar wonen we nog steeds. We kijken uit over het voetbalveld en dat is heerlijk. Hier gaan we niet snel weg."

Jan Lensen en Henriëtte Lensen-Klijn staan nog altijd volop in het verenigingsleven en voor hun verdiensten zijn zij beiden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Burgemeester Hans Gilissen onderscheidde mij in 2009 met een lintje. Ik was een van de eersten en Henriëtte was in 2019 een van de laatsten die een lintje kreeg van Gilissen. Dat is wel bijzonder."

Echtpaar staat nog volop in het verenigingsleven


Daarnaast tennist het echtpaar nog steeds fanatiek en werden er reizen gemaakt naar onder meer Canada en de Verenigde Staten. Henriëtte: "We staan nog steeds volop in het leven. Door deze coronacrisis hebben we meer tijd samen thuis. Normaal hebben we beiden best een gevulde agenda. Nu zien we tenminste elkaar regelmatig en hebben we zelfs tijd over. Ik durf wel te zeggen dat we een heel mooi leven hebben."

Afbeelding