Jeroen Cattoir is met zijn dochter Romijn klaar voor de heropening van zijn bioscoop.
Jeroen Cattoir is met zijn dochter Romijn klaar voor de heropening van zijn bioscoop. Foto: Rikus ten Brucke

Bioscoop open, schouwburg niet

Venray | Vanaf maandag 1 juni (tweede pinksterdag) mogen Schouwburg Venray en de Luxor-bioscoop van Jeroen Cattoir hun deuren weer openen. Maar wel onder strikte voorwaarden van de overheid, zoals ten hoogste dertig toeschouwers in de zaal en te allen tijde anderhalve meter afstand bewaren. "We zijn er klaar voor", zegt Cattoir. Schouwburgdirecteur Paul Franssen is dat niet. Hij houdt met pijn in het hart de theaterdeuren ook na juni voorlopig nog op slot. "Ik kan niet anders."


"We zijn al een maand bezig met de voorbereidingen", zegt Cattoir. "In de grote zaal met 190 zitplaatsen mogen vanaf 1 juni maximaal dertig bezoekers inclusief personeel zitten. In de kleine zaal met negentig stoelen kiezen we voor maximaal twintig toeschouwers. Een verandering is ook dat de tickets vooraf alleen online besteld en betaald kunnen worden. En plaatsen zijn aangewezen. Een derde maatregel is dat het naar binnen en buiten gaan zodanig moet verlopen dat de anderhalvemeterregel niet wordt overtreden. Waarschijnlijk gaan we de nooduitgang gebruiken. We zijn creatief."
De verplichte sluiting van Luxor noemde Cattoir in maart 'bizar'. Na ruim dertig jaar elke dag open te zijn geweest, moest hij het Venrayse filmpubliek plots nee verkopen. Hij heeft zijn vijftien medewerkers in de achterliggende weken evenwel in dienst kunnen houden. "Met wat steun van de overheid voor een deel van de personeelskosten. We hebben de sluiting gebruikt voor een grote schoonmaak en een aantal flinke poetsbeurten."

Over de programmering vanaf 1 juni kan Cattoir nog niet veel kwijt. "We hopen de nieuwste film Tenet van regisseur Christopher Nolan op de agenda te kunnen zetten. Ook kijken we om op een wat ludieke manier de agenda te vullen. Want het aanbod van nieuwe films is flink minder. Maar wij zijn er klaar voor. Hopelijk is het publiek dat ook en mogen we vanaf 1 juli meer publiek binnenlaten."

Evenals Luxor gingen ook de schouwburgdeuren noodgedwongen dicht. En dat blijven ze voorlopig ook, zegt schouwburgdirecteur Paul Franssen. "Inderdaad, na 1 juni mogen we open. Maar met de overheidsmaatregelen die dan gelden, is dat onmogelijk. Er mogen maar dertig mensen in de schouwburg. Bij elke voorstelling zijn al minstens vijftien medewerkers nodig; van geluids- en lichttechnici tot de barmedewerker. Ook het aantal optredende artiesten telt mee. Bij een cabaretier zouden een stuk of tien, vijftien toeschouwers kunnen zitten. Treedt een mannenkoor op, dan moet een groot deel van dat koor thuisblijven en zit er niemand in de zaal. Het kan zo niet. De 49 voorstellingen van mei en juni proberen we door te schuiven naar na de zomer. Maar dan begint ook al het nieuwe theaterseizoen waarin we al 140 voorstellingen hebben geboekt. Daarbij moet natuurlijk rekening worden gehouden met de andere theaters in Nederland." Met creatieve oplossingen, waar hard aan wordt gewerkt, proberen Franssen en zijn 26 medewerkers (die allemaal in dienst zijn gebleven) de schouwburg weer aan de praat te krijgen. Maar hij kan plannen wat hij wil, de onzekerheden zijn groot. Franssen voert met regelmaat overleg met de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), op zoek naar oplossingen. Vorige week maakte VSCD al in een persbericht kenbaar de versoepeling van de coronamaatregelen voor theater- en concertpodia 'compleet onuitvoerbaar', te vinden. Evenals Franssen stelt de VSCD, waarbij 127 grote theaters en concertpodia zijn aangesloten, dat ook na 1 juni, als de versoepeling van de coronamaatregelen van kracht worden, het theaterpubliek onbereikbaar blijft.


Mochten de afgelaste mei- en juni-voorstellingen niet meer op een later tijdstip kunnen worden ingepast, dan biedt Franssen degenen die al tickets voor die voorstellingen hebben drie mogelijkheden aan: "Ze kunnen voor dat geld een voucher krijgen, het bedrag doneren of het geld terugkrijgen."

Om de schouwburg toch op te kunnen starten, speelt Franssen met de gedachte om lokale artiesten in bijvoorbeeld de foyer een plek te geven, met inachtneming natuurlijk van de dan geldende RIVM-richtlijnen. "Gezelschappen als Euterpe en het mannenkoor kunnen eventueel op het grote podium repeteren, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel." Franssen hoopt er snel meer over te kunnen vertellen.

Nieuwe richtlijnen voor schouwburg onuitvoerbaar
Afbeelding