Barbier Emiel Jans is met veel enthousiasme weer begonnen.
Barbier Emiel Jans is met veel enthousiasme weer begonnen. Foto: Eigen foto

'Eerste klanten zaten
's nachts al in de stoel'

Wanssum | Na zeven weken mocht Emiel Jans afgelopen maandag eindelijk de deuren van zijn barbershop weer openen. De eerste twee klanten werden 's nachts al direct geknipt en geschoren door Jans in Barbier Emiel aan de Geijsterseweg in Wanssum. "Ik ben erg gelukkig. Het zijn vanwege het coronavirus pittige weken geweest, maar gelukkig kan ik mijn vak weer uitoefenen", zegt Jans enthousiast.


De eerste klant stapte maandagnacht om 00.00 uur de salon binnen. "Ik was zo blij, en besloot maar gelijk aan de slag te gaan. De eerste klanten zaten dus 's nachts als in de stoel. Ik heb het wel bij maar twee klanten gehouden, want ik moest 's ochtends ook weer aan de bak. Het is gelukkig meteen een drukke week."


Jans belde na het goede nieuws zijn vaste klantenkring om alvast afspraken te maken. Daarnaast staat de telefoon roodgloeiend. Veel mensen proberen namelijk een kappersbezoek te plannen. "Ik ben bijna helemaal volgeboekt. De komende weken zijn erg druk en ik maak lange dagen. Dat is maar goed ook, want dan kan ik nog wat van mijn misgelopen omzet terugverdienen. In zeven weken tijd heb ik natuurlijk alleen maar geld uitgegeven. Er kwam geen cent binnen."


Toch heeft Jans de afgelopen weken niet stilgezeten. Hij gebruikte de kniploze periode onder meer om zijn salon een opknapbeurt te geven. "Ik heb twee nieuwe stoelen en ik het nog meer aanpassingen doorgevoerd, maar na twee weken was ik wel weer klaar om aan de slag gegaan. Ik ben daarna maar thuis gaan opruimen en ik kon de kinderen lesgeven, want die zaten thuis. Van verveling was dus niet echt sprake, maar het is fijn om mijn werk weer uit te oefenen. Ik heb het contact met de klanten erg gemist."


Voor Jans is het niet verplicht om handschoenen en een mondkapje te dragen tijdens zijn werkzaamheden. "Ik heb alles in huis, maar het hoeft niet. Buiten de salon heb ik een paal staan met desinfectiemiddel. En als een klant graag wil dat ik een mondkapje draag, dan doe ik dat met alle liefde en plezier."