Afbeelding
Foto: Persfoto

Annie spreekt Jenny, bijna 76 jaar na crash vader

OVERLOON | Raymond Jesse Hill stijgt zaterdag 14 oktober 1944, de dag dat Overloon werd bevrijd, op van een inderhaast aangelegd vliegveldje bij Sint Anthonis. De Engelse piloot moet Duitse geschutstellingen lokaliseren tussen Overloon en Venray. Op weg naar dat gebied ziet de laagvliegende Hill tussen Overloon en Westerbeek Annie Nabuurs die hem met alles wat ze heeft enthousiast toezwaait. Hij zwaait terug. Na zijn missie vliegt de 24-jarige Hill weer over de boerderij waar de toen zeventienjarige Annie woonde. Enkele tellen later wordt hij uit de lucht geschoten. Hill overleefde het niet en liet een vrouw en zijn dochter Jenny van enkele weken oud achter. Vorige week spraken Annie (93) en Jenny (76) elkaar voor het eerst.


Door Henk Baltussen


Het heftige voorval heeft Annie Nabuurs, die later naar Canada emigreerde, nooit meer losgelaten. In een dagboek, waarin ze de gebeurtenis minutieus beschrijft, noteert ze dat ze haar verhaal graag had willen delen met Joan Mary Hill, de weduwe van de gesneuvelde piloot. 'Opnieuw wenste ik dat ik haar het verhaal van zijn dood en begrafenis had kunnen vertellen', schrijft ze in 1990 in een lokale krant. 'Maar er was geen adres en na zo’n lange tijd… Ik kon de gedachte niet verdragen dat ik haar deze pijnlijke herinnering weer opnieuw zou laten beleven.'

RAF-piloot wordt door friendly fire uit de lucht geschoten

Annie was er die veertiende oktober bij toen Hill in een tijdelijk graf werd gelegd. Ze zag zijn bemodderde soldatenkistjes buiten de deken steken waaronder hij lag. Een soldaat blies op een trompet. Annie gooide op aandrang van een geestelijke die erbij was, een schep aarde op het in een deken gewikkelde lichaam. Ze huilde, zo wist ze nog. Een provisorisch kruis met Kapitein Hill erop geschreven werd bij het graf gezet. Uit het dagboek van Annie: 'In de dagen en weken die volgden, waren mijn gedachten vaak bij zijn familie. Ik wenste dat ik hen het verhaal over zijn dood zou kunnen vertellen, en zijn laatste groet voor hem over kon brengen aan al zijn dierbaren'. Annie bezocht Nederland na haar emigratie drie keer, evenzovele keren bezocht ze het graf van Hill. De wens om zijn familie ooit nog eens te ontmoeten bleef bestaan.

Daar leek het bij te blijven. Totdat een kleine drie jaar geleden Leo Janssen van Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen gemeente Boxmeer in WO II met Gert-Jan Nabuurs uit Overloon aan de praat raakte. Nabuurs is een neef van Annie en vertelde Janssen dat zijn tante, die vanwege haar gezondheid niet meer kan reizen, nog een grote wens heeft: haar verhaal vertellen aan Jenny, de dochter van de gecrashte piloot. "Daar ga ik me hard voor maken, heb ik toen gezegd", zegt Janssen, die al meer mensen bij elkaar bracht om oorlogservaringen te kunnen delen. "Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Maar nadat ik het fantastische dagboek van Annie had gelezen, besloot ik niet op te geven. Gegevens die over Raymond Jesse Hill bekend waren bleken echter niet te kloppen. Alle mogelijke instanties in Engeland schreef ik aan, via vrienden probeerde ik het, zonder resultaat. Totdat een relatie uit Frankrijk, oorspronkelijke een Engelse, dochter Jenny uiteindelijk vond. Ze woont in Devonshire en was compleet verrast, overdonderd zelfs."

Ooggetuige Annie zocht een leven lang familie van Jesse Raymond Hill

Een positieve reactie van Jenny bleef aanvankelijk uit. Dat had alles te maken met de wijze waarop haar vader sneuvelde. Hij is die veertiende oktober door friendly fire uit de lucht geschoten, door Engelse kanonsvuur dus. Maar Jenny bleek dat nooit te hebben geweten. Zij leefde altijd in de veronderstelling dat de Duitsers haar vader naar beneden haalden.
"Dit heeft ze even moeten verwerken, een plek moeten geven", zegt Janssen. "Ze was wat argwanend, en dat is te begrijpen."


In de nacht van 4 op 5 mei kregen Annie en Jenny na 76 jaar contact. In Canada werd Annie bijgestaan door twee dochter. "Ik heb begrepen dat het een emotioneel en ’bevrijdend’ gesprek was", meldt een opgetogen Janssen, die weet te vertellen dat moeder en dochter Jenny in de zestiger jaren twee keer in Nederland waren om het graf van Raymond Jesse Hill in Overloon te
bezoeken.

Leo Janssen:
'Het was een emotioneel en bevrijdend gesprek'

Annie zag haar wens in vervulling gaan. Voor Janssen is het verhaal nog niet helemaal uit. Hij is nog steeds niet achter de exacte locatie waar het toestel met Hill aan boord terechtkwam. "Die moet ergens bij de Overloonseweg en Oploseweg liggen, in de buurt van de Duivenbos", zegt Janssen. "Ook zouden we graag de locatie weten van het eerste veldgraf waarin Hill werd gelegd. Om het verhaal helemaal compleet te kunnen maken."


Voor tips en info:

leojanssen1954@ziggo.nl


Foto: Royal Air Force-piloot Jesse Raymond Hill werd bij Overloon neergeschoten door 'eigen' vuur.