Ruim baan, ook voor tanks in Oorlogsmuseum Overloon.
Ruim baan, ook voor tanks in Oorlogsmuseum Overloon. Foto: Persfoto

Video: 'Eind mei onder water'

Overloon | Minister-president Mark Rutte maakte vorige week een stappenplan bekend om de coronamaatregelen af te bouwen. Dat wil niet zeggen dat iedereen de touwtjes direct kan laten vieren: "We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de gedragsregels blijft houden", vertelde Rutte.

Het Oorlogsmuseum maakte een videoserie over interessante onderwerpen, via ons YouTube kanaal zijn ze te zien. Onder andere deze video over de Slag om Overloon.


Sinds maandag zijn de basisscholen en de kinderopvang weer open. Ook de meeste mensen met contactberoepen zijn weer aan de slag. Dat zijn onder meer kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten. Zij moeten zich wel houden aan strikte voorwaarden en er wordt gewerkt op afspraak. Tevens zijn sinds 11 mei niet-contactsporten, zoals tennis en golf, buiten weer toegestaan. Wedstrijden blijven verboden. Ook de bibliotheken zijn sinds maandag weer open. Restaurants, cafés, theaters en bioscopen mogen vanaf 1 juni weer beperkt open. Ook musea mogen vanaf 1 juni weer beperkt open. "Het wordt een mooie tweede pinksterdag", zegt directeur Erik van den Dungen van Oorlogsmuseum Overloon.

Peel en Maas legde Van den Dungen vanwege de ophanden zijnde 'heropening' in coronatijd enkele vragen voor.

Hoe gaan jullie dat doen?

“Wij houden bij de kassa en in de horeca de anderhalve meter aan, en in het museum zelf streven we naar twee keer anderhalve meter, dus drie meter brede gangpaden."

'Het wordt een mooie tweede pinksterdag'


Moeten bezoekers vooraf een kaartje kopen?

“Ja, het protocol voor de museumsector schrijft voor dat kaartjes vooraf online gekocht moeten worden. En daar hebben we ons aan te houden."


Hoeveel mensen mogen er bij jullie maximaal naar binnen?

“Op dit moment kunnen er met de nieuwe maatregelen vijfhonderd mensen tegelijk naar binnen Maar we werken nog aan verdere uitbreiding van het netto-vloeroppervlak, want dat is de graadmeter voor de capaciteit."


Ben je opgelucht? Of is dat het verkeerde woord?

“Zeker opgelucht. Er is weer perspectief. Het feest kan weer beginnen."


Hoe hard is het nodig dat de deuren van het oorlogsmuseum weer opengaan?

“Geen dag te vroeg. Eind mei komen we onder water te staan, zeker omdat in mei ook altijd het vakantiegeld wordt uitbetaald. Maar nu kunnen we dus vanaf begin juni weer nieuwe inkomsten verwachten."


Hoe kijk je naar de toekomst? De vaste lasten lopen door, je draait geen volwaardige omzet.

“Dit jaar 2020 hebben we economisch afgeschreven. Dat wordt een dik verlies. Volgend jaar halen we de broekriem aan. Dat moet ook, want schulden die we dit jaar opbouwen, willen we zo snel mogelijk weer achter ons laten. En in 2022 pakken we de draad dan weer op, waar we drie maanden terug gebleven waren."


Subsidie

De gemeente Boxmeer maakt zich ondertussen hard voor extra subsidie voor Oorlogsmuseum Overloon. Zo is er onder meer een brief verstuurd naar het provinciebestuur in Den Bosch. Ook stelt de gemeente Boxmeer een waarderingssubsidie beschikbaar voor het oorlogsmuseum van 26.000 euro. Het museum zit in zwaar weer nu 95 procent van de inkomsten wegvallen.