Afbeelding
Foto: Persfoto

Aantal patiënten gelijk na bouw, wel meer personeel

Oostrum | Het aantal patiënten in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum blijft na opening van de nieuwbouw eind dit jaar ongeveer gelijk. Het aantal nieuwe medewerkers stijgt wel met zestig tot tachtig; deels is dat uitbreiding, deels als vervanging van medewerkers die bijvoorbeeld ergens anders gaan werken. In 2018 verbleven in Oostrum gemiddeld 169 patiënten met een tbs-maatregel, de kliniek had 475 medewerkers in dienst. De cijfers van 2019 verschijnen binnenkort.


Om de volgende fase in te luiden van de nieuwbouw die al is gestart. legde algemeen directeur Hyacinthe van Bussel namens de Rooyse Wissel vorige week donderdagmorgen de symbolische eerste steen.

De nieuwbouw ligt goed op schema. Hierdoor kunnen eind dit jaar de eerste patiënten geplaatst worden, laat De Rooyse Wissel weten. Voor de oplevering moet er evenwel nog veel gebeuren. Zo wordt het hoogste punt een dezer dagen bereikt en worden de wanden verder opgetrokken. De contouren van het gebouw zijn al goed zichtbaar. Eén buitenwand is bijvoorbeeld voorzien van een bamboemotief, een reliëf dat het pand net even anders maakt.

In het gebouw is plek voor twee afdelingen forensische psychiatrische kliniek (FPK) en een forensisch high intensive care (FHIC), voorzien van de nieuwste technologieën en gebaseerd op de uitgangspunten van een zogeheten healing environment. Dit laatste wil zeggen dat het gebouw op zichzelf bijdraagt aan het herstel van de patiënten.

Een FHIC is een plek waar de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment van ontregeling of ernstig verstorend gedrag. Niet alleen de eigen patiënten kunnen op de FHIC terecht, maar ook patiënten van collega-instellingen uit de regio.

De FHIC is daarmee een afdeling waar tijdelijke zorg wordt gegeven aan patiënten die in crisis zijn. Zo wil De Rooyse Wissel de continuïteit van zorg waarborgen. Als belangrijk neveneffect kan tevens worden gewerkt aan het herstellen van de behandelrelatie tussen de patiënt en het behandelteam.

Deze FHIC is uniek in Nederland en de eerste op dit beveiligingsniveau. "We gaan hier werken volgens de nieuwste inzichten waarbij we uitgaan van veiligheid door in contact te blijven in plaats van het separeren van patiënten en daardoor uit contact te gaan. We kunnen intensievere zorg bieden en verhogen daarmee de veiligheid voor patiënten en medewerkers", meldt Hyacinthe van Bussel.

Door de kwaliteitsslag die De Rooyse Wissel maakt met de ingebruikname van de nieuwbouw zetten we meer personeel in, aldus een woordvoerder. "Zo kunnen we deze nieuwe manier van werken goed doorvoeren."

Van Bussel: "Juist door deze crisisafdeling dragen wij bij aan het veiliger maken van de maatschappij. Op deze afdeling behandelen we patiënten in ernstige crisissituaties volgens de nieuwste behandelmethodiek, waarbij veiligheid voor patiënt en medewerker vooropstaat. Ik ben trots dat we als Rooyse Wissel deze kwaliteitsslag kunnen realiseren."