Adolph Ellerbeck.
Adolph Ellerbeck. Foto: Oude foto

Adolph Ellerbeck

Venray | Adolph Winand Anton Ellerbeck werd op 19 oktober 1836 in Eibergen geboren als zoon van Sigismund Ellerbeck en Johanna Arnoldina Nieuwenhuis.


Hij studeerde medicijnen in Culemborg en Utrecht en behaalde met lof zijn universitaire titel, waarna hij zich in Eibergen vestigde. Op 13 mei 1869 trouwde hij aldaar met Augusta Josepha Carolina Brandis. Zij werd op 5 maart 1839 in Olpe (D.) geboren als dochter van Robert Jozeph Adolph Brandis en Augustis Juliana Henriette Rott. De eerste dochter van Adolph en Augusta werd in Eibergen geboren. Op 30 januari 1871 vestigde Adolph zich met zijn gezin in de Grotestraat in Venray. Adolf was arts van beroep, net als zijn vader. Adolph en Augusta kregen nog twee dochters en een zoon. Het gezin verhuisde via de Patersstraat/hoek Oude Oostrumseweg naar de Hoenderstraat, naar het pand waar later Dingus en anno 2020 Stichting Odeon is gehuisvest. Op 13 maart 1875 overleed Adolphs echtgenote. Op 14 juni 1876 hertrouwde hij in Schiedam met Agatha Cornelia Meijer. Zij werd op 7 mei 1840 in Schiedam geboren als dochter van Johannes Meijer en Clara Elisabeth Grevink. Uit dit huwelijk kwamen nog twee dochters en een zoon. Twee zonen traden in bij de paters franciscanen, drie dochters traden in bij de zusters ursulinen. Dokter Ellerbeck was in Venray apotheekhoudend huisarts en stond bekend als een kundig arts die modern was aangelegd. Hij was een eenvoudig, hartelijk en hulpvaardig mens. Hij had een uitgestrekt werkgebied waar ongeveer vijfduizend mensen woonden. Hij bezocht zijn patiënten in het buitengebied met een sjees, die hij meestal zelf bestuurde. Dokter Ellerbeck werd gewaardeerd voor de troostende wijze waarop hij de zieken benaderde.
Adolph Ellerbeck was ook president van Zangvereniging Euphonia, waar hij voor de aanschaf van variërende zangnummers zorgde. Op 26 februari 1911 overleed zijn tweede echtgenote, Adolph overleed op 31 oktober 1911, beiden in Venray. Naar hem werd in 1981 de Ellerbecklaan genoemd.


Bron: Eduard Messemaeckers. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray