Willy van der Heijden is bezig met de schoonmaak van het zwembad.
Willy van der Heijden is bezig met de schoonmaak van het zwembad. Foto: Rikus ten Brücke

Zwemmen? Eerst even registreren

Wanssum | Zwembad De Broekberg in Wanssum werd vorig jaar onaangenaam verrast door een bericht van de provincie Limburg. Tijdens een controle bleek namelijk dat het openbare zwembad niet aan alle eisen voldeed. Sluiting dreigde, maar om om het tij te keren kwam er een nieuw toezichtplan en werd De Broekberg een semi-openbaar zwembad. "We konden alleen een openbaar zwembad blijven als onze vrijwillige toezichthouders allemaal een diploma reddend zwemmen behaalden, dat konden we niet van ze vragen", vertelt Willy van der Heijden van De Broekberg.


Om tot een oplossing te komen, toog een groep vrijwilligers naar het provinciehuis in Maastricht. "De beste oplossing was uiteindelijk een semi-openbaar zwembad. Met enkele aanpassingen hebben we de goedkeuring van de provincie gekregen en kunnen we dit jaar toch open."

Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen. Zo moeten de zwemmer vanaf dit jaar een registratieformulier invullen om te mogen zwemmen. "Dat is een van de verplichtingen. De kinderen die komen zwemmen worden dan lid van Stichting de Meulebèèk. Kinderen die lid zijn van bijvoorbeeld de voetbal- of korfbalclub zijn al lid van de stichting. Daarnaast hebben drie borden opgehangen met de boodschap dat er in het zwembad geen toezicht wordt gehouden. Dat zijn voor de bezoekers de belangrijkste wijzigingen." Dat wil niet zeggen dat er tijdens openingsuren geen vrijwilligers aanwezig zijn bij De Broekberg. Volgens Van der Heijden zijn er altijd twee personen aanwezig. "In de accommodatie wordt algemeen toezicht uitgeoefend op het terrein met uitzondering van het zwembad. We doen alles netjes volgens de regels."


De uitslag van de controle kwam vorig jaar voor het zwembad als een donderslag bij heldere hemel. "We krijgen ieder jaar meerdere keren een controleur op bezoek. Ons zwembad is op het diepste punt slecht 1,15 meter diep. We hadden daarom nooit gedacht dat reddend zwemmen verplicht was. Aan ons zwembad werden dezelfde eisen gesteld als aan een groot commercieel zwembad. Dat was in onze ogen vreemd, maar we hebben het gelukkig weten te tackelen."

De Broekberg in Wanssum wordt volledig gerund door een groep van zo'n 35 vrijwilligers. "Ons zwembad wordt voornamelijk bezocht door kinderen, veel ouders of grootouders zijn hier vrijwilliger. Daarnaast hebben we ook een groep die voor het onderhoud van het zwembad zorgt. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig om het zwembad weer gereed te krijgen voor het nieuwe seizoen."


In de maanden juni, juli en augustus is het zwembad normaliter geopend voor publiek. Van de coronacrisis heeft het semi-openbare bad geen last gehad. De jeugd mag vanaf 29 april namelijk weer buiten sporten en dus ook zwembaden bezoeken en sinds afgelopen maandag (11 mei, red.) is het zwembad voor iedereen weer toegankelijk. "De voorbereidingen om het bad weer te openen zijn in volle gang. Als we straks weer openen, hopen we de kinderen weer in goede gezondheid te mogen ontvangen. Het coronavirus brengt voor ons wat uitdagingen met zich mee, maar we redden het wel. Daar ben ik van overtuigd."

Het zwembad werd op de vingers getikt door de provincie
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding