Peter Jacobs
Peter Jacobs Persfoto

Trouw aan begraafplaats

Geijsteren | Het is veertig jaar geleden dat Peter Jacobs het onderhoud van de begraafplaats van de Willibrordusparochie uit Geijsteren op zich nam.


Zijn vader, Roel Jacobs, had dat daarvoor al dertig jaar gedaan. Door het plotselinge overlijden van zijn vader nam Peter Jacobs deze taak op zich, hij was toen 27 jaar jong.


Zeventig jaar verzorgen van het kerkhof door de familie Jacobs, dat is niet niks. Peter Jacobs vond het wel interessant om met zijn vader Roel mee te gaan naar het kerkhof en, zoals het in die tijd gewoon was in een groot gezin, meehelpen was vanzelfsprekend.


Hij twijfelde toen ook geen moment om het stokje van zijn vader over te nemen. Met veel toewijding voor de plaats en aandacht voor de parochianen werd het werk gedaan, elke keer weer. Nauwkeurig, accuraat, verfijnd wordt er in weer en wind gewerkt. Op alles wordt gelet en iedere bezoeker krijgt aandacht. De uren zijn niet te tellen die Peter jacobs op het kerkhof doorbrengt.

Rond de tijd van Allerheiligen en Allerzielen, bij het gedenken van de dierbare doden komen ook familieleden helpen met het opmaken van de graven. In die 'drukke tijd' heeft Peter Jacobs altijd tijd voor een praatje of om de nabestaanden een hart onder de riem te
steken.

Familie Jacobs 70 jaar verzorgers begraafplaats


Het is niet alleen het onderhoud, maar ook de assistentie en begeleiding bij het delven van een graf als een parochiaan is overleden. Mede dankzij Peter Jacobs blijft de traditie in Geijsteren bewaard dat de 'buurt' het begraven verzorgt van een buurtgenoot.


Bij al deze werkzaamheden voel je de enorme betrokkenheid van Peter Jacobs, hij is vergroeid met Geijsteren en zijn dorpsgenoten. Het zijn de kleine dingen die het doen en die worden door hem omgezet in daden.

Afbeelding