Afbeelding
Foto: Eigen foto

Dorpsraden willen MKBA

VENRAY | Nu de dorpsraden van Boxmeer het college dringend verzoeken tot het laten opstellen van een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) met het oog op de voorgenomen opening van vliegbasis De Peel, is het voor Werkgroep Stop Vliegbasis De Peel wachten op een reactie van de Venrayse dorps- en wijkraden. "We horen weinig van ze", zegt werkgroepvoorzitter Boudewijn Sterk.


"Ze zijn hier erg terughoudend", meent Sterk uit Merselo. "Alleen Smakt-Holthees heeft zich uitgesproken om de gemeente Venray dat op te dragen." Venray en Boxmeer willen niet opdraaien voor de kosten van een MKBA. Zij vinden dat Defensie dat als initiatiefnemer moet betalen. Inmiddels is bekend dat ook Defensie een MKBA-onderzoek niet wil bekostigen. Daarom dringen de dorpsraden van Overloon, Smakt-Holthees, Maashees, Groeningen, Vortum-Mullem en Vierlingsbeek hier nogmaals bij de gemeente op aan. Een MKBA onderzoekt zaken die samenhangen bij heropening van De Peel die niet in een verplichte milieueffectrapportage worden opgenomen. Denk hierbij aan effecten op de gezondheid van mensen, economische effecten op met name recreatie en toerisme, veehouderijen en de woningbouw en -markt. Een MKBA kost zo'n 20.000 euro. De Boxmeerse dorpsraden roepen de eigen gemeente op een MKBA uit laten voeren en stellen voor dat in samenwerking te doen met de gemeenten Venray, Deurne, Gemert-Bakel en Helmond. Op die manier kunnen ook de kosten worden gedeeld. Daarbij dringen ze op spoed aan, om de MKBA-resultaten te kunnen betrekken bij de MER-procedure.
De werkgroep steunt de oproep van harte, zegt Sterk, die ook de Venrayse fracties van D66, ProVenray en SP aan zijn zijde weet. In de commissie Werken en Besturen van 17 juni brengt Theo Zegers (D66) het aan de orde. Hij zoekt steun bij andere fracties om het Venrayse college ertoe te bewegen het MKBA-onderzoek (mede) te bekostigen. Maar Venray blijft erg terughoudend in het dossier, volgens Sterk. "In de omgevingsvisie die nu ter inzage ligt wordt in één regeltje aandacht eraan besteed. Er staat zoiets van 'misschien komt er een vliegveld en krijgen we er last van'. Dat is alles. Wij dienen een zienswijze in."