Vervolg pagina 5

Presentatie boek

Venray | Om precies 14.00 uur kon redactielid Jan Strijbos de aanwezigen welkom heten, onder wie de wethouders Anne Thielen en Jan Loonen en Gerda van Stelten als voorzitter van de commissie Venray viert 75 Jaar Vrijheid. Strijbos vond het jammer dat niet meer mensen bij de presentatie aanwezig konden zijn, maar stelde het daarom des te meer op prijs dat Peel en Maas TV bereid was gevonden de boekpresentatie uit te zenden, zodat de Venrayse mensen het op een later tijdstip thuis konden volgen. Hij schetste de beweegredenen van de beide redactieleden om de verhalen van de vijf auteurs vast te leggen en in boekvorm uit te geven.


Twee auteurs zijn nog in leven en zij leidden hun verhaal in. Mart Janssen uit Heelsum, maar geboren in Venray, vertelde uitvoerig over de 'pelgrimstocht' die hij samen met zijn echtgenote maakte van de Britse begraafplaats in Oosterbeek naar de Britse begraafplaats aan de Hoenderstraat in Venray en ten slotte naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Hij en zijn vrouw maakten deze voettocht in etappes in de maanden september en oktober van 2019 als eerbetoon aan alle onschuldige slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, ongeacht hun nationaliteit. Mart gaf aan een uitgesproken voorstander te zijn van het blijven herdenken van de oorlog. Grote indruk had de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn op hem gemaakt, omdat van de circa 32.500 graven er volgens hem zeker 30.000 zijn van jongens die net als bij de geallieerden 'voor hun nummer moesten opkomen'. Hij prees de Venrayse bevolking voor het feit dat ze zich na de oorlog herpakte en met grote inzet aan de wederopbouw begon. "En kijk eens naar het Venray van nu!"

Nadat Jan Strijbos de exact een jaar geleden overleden auteur Hans Janssen had ingeleid, gaf hij het woord aan auteur Jan Giellen uit Venray. Die vertelde dat hij de oorlog niet had meegemaakt, maar al op jonge leeftijd gefascineerd was geraakt door de vele verhalen die zijn ouders vertelden over de oorlog in Venray. Na zijn studie autotechniek was Jan werkzaam in een autogarage, waar hij op een gegeven moment oude legerwagens mocht repareren. Hij raakte zo in de ban van deze voertuigen uit de oorlogstijd, dat hij samen met Venraynaar Piet Clephas op het idee kwam van 'Lest we forget'. De opzet was om iedereen, maar vooral de jeugd, kennis te laten maken met aspecten van de oorlog. Dat gebeurde door middel van het inrichten van een bebost terrein met veldkeuken, lazaret, telefooncentrale, oude legervoertuigen en nog veel meer.


Een ware educatieve oorlogs-hotspot. Na de plotselinge dood van Piet Clephas kreeg Jan een grote envelop in de bus met heel veel documentatie, stafkaarten, dagboeken en dergelijke over de oorlog in Venray. Daarbij zat ook het dagboek van de geallieerde militair Lionel Roebuck met een zeer gedetailleerde beschrijving van de bevrijding van Overloon, de opmars over de Overloonseweg en de bevrijding van Venray. Jan Giellen heeft in zijn verhaal in het boek dankbaar gebruikgemaakt van dit dagboek. Nadat de burgemeester het boek in ontvangst had genomen, werden de laatste twee auteurs ingeleid: Twan van Els, die vorig jaar op 8 november overleed, en Nettie Arts-van Bommel uit Noordwijkerhout, die op 18 februari 2006 overleden is. Daarna was het de beurt aan gemeentearchivaris Paul van Meegeren om zijn licht te laten schijnen over het nieuwe boek. Hij had uit hoofde van zijn functie tevoren al de digitale versie in mogen zien en was aangenaam verrast door verschillende nieuwe feiten waar hij nog niet van op de hoogte was. Hij vertelde dat er veel over Venray geschreven is en de laatste jaren ook meer specifiek over de oorlog, maar dat enkele zaken toch nog wat onderbelicht zijn. Zo zou bijvoorbeeld de wederopbouw van de vrijwel geheel verwoeste psychiatrische inrichting Sint-Anna nog wat onderbelicht zijn in de algehele beschrijving van de Venrayse oorlogsgeschiedenis. Evenals de burgemeester was ook hij vol lof over deze Venrayse oorlogsherinneringen met een aantal nieuwe gezichtspunten.


Tussen de sprekers hadden de beide uitgevers een muzikaal intermezzo gepland van moeder Yvonne en dochter Anouk Philipsen uit Castenray. Om het aantal aanwezigen echter te beperken, was hun optreden geannuleerd. Wel kon men op een scherm hun optreden tijdens het bevrijdingsconcert op 24 november vorig jaar in Castenray laten zien en horen. Jammer, dat door de uitvoerige inleiding van de twee aanwezige auteurs de boekpresentatie wat uitliep, waardoor Peel en Maas TV slechts één lied kon laten zien en horen. De presentatie werd afgesloten met het lied We'll meet again.