Burgemeester Luc Winants bladert voor een eerste indruk door het boek Venrayse oorlogsherinneringen.
Burgemeester Luc Winants bladert voor een eerste indruk door het boek Venrayse oorlogsherinneringen. Foto: May Volleberg

Video: Venrayse oorlogsherinneringen

Venray | Burgemeester Luc Winants was zichtbaar in zijn nopjes toen hij op vrijdag 1 mei het eerste exemplaar van het boek Venrayse oorlogsherinneringen in ontvangst mocht nemen. Dat gebeurde in het Venrayse gemeentehuis in het voorste gedeelte van de raadszaal bij aanwezigheid van slechts twaalf personen.



Het was voor de begin van dit jaar geïnstalleerde burgemeester het eerste boek dat hij officieel in ontvangst mocht nemen. Vanwege het nog steeds rondwarende coronavirus kon dat niet door rechtstreekse overhandiging en kon het ook niet bezegeld worden met een stevige handdruk. Het eerste exemplaar van het boek lag ingepakt in een grote groene strik op een tafel en daar mocht de burgemeester op uitnodiging het zelf pakken, de strik losmaken en het boek even doorbladeren voor een eerste indruk.

Burgemeester Winants was in zijn aansluitende toespraak vol lof over het initiatief van de uitgevers May Volleberg en Jan Strijbos en over de vijf auteurs die hun ontboezemingen hadden vrijgegeven. Hij sprak over de bevrijding van Maastricht, de vernielingen daar, maar was erachter gekomen dat die volledig in het niet vielen bij de enorme verwoestingen die tijdens de bevrijding in Venray waren aangericht. En dan de honderden doden die hier te betreuren vielen. Een regelrechte ramp voor Venray. De burgemeester trok ook een parallel tussen de vele Venrayse evacués die moesten vluchten voor het oorlogsgeweld en de grote vluchtelingenstromen die momenteel door oorlogsellende teweeg worden gebracht. Hij benadrukte nog eens het grote goed dat vrijheid is, een goed dat gekoesterd moet worden en geenszins vanzelfsprekend is. Hij vertelde over zijn kinderen, die door het coronavirus aan den lijve ervaren wat het betekent de vrijheid te missen van gezellig uitgaan naar de discotheek. Maar ook dat je dat moet relativeren in vergelijking met de echte vrijheid. De boekpresentatie was voorafgegaan door het laten horen van enkele muziekstukken uit de oorlogstijd.


Lees verder op pagina 9.

Afbeelding