Ania Janssen-Brzeczak met haar kinderen Erik en Lieke.
Ania Janssen-Brzeczak met haar kinderen Erik en Lieke. Foto: Rikus ten Brucke

'Angst, onzekerheid, ook in Polen'

YSSELSTEYN | Het grootste deel van de familie van Ania Janssen-Brzeczak woont in Polen, waar, net als in Nederland, het coronavirus al wekenlang het dagelijkse leven bepaalt. Polen voerde een week voor Nederland al verregaande maatregelen in om het virus te beteugelen. Ania (37), moeder van twee kinderen, getrouwd en woonachtig in Ysselsteyn (waar ze werkzaam is bij pluimveeservicebedrijf Jekal), schetst in een monoloog hoe een virus levens compleet op de kop zet.


Ania Janssen-Brzeczak: "Ik zal niet snel meer vergeten dat ons berichten uit Polen bereikten dat er besmettingen met het coronavirus waren en dat het zich verspreidt. Op een avond belt mijn moeder me op. Ik had meteen een angstig gevoel. Ik hoorde de stem van haar. Ze klonk triest en doodsbang. Ze vertelde dat er ziektegevallen zijn in het gebied waar mijn moeder woont. Ik probeerde positief te blijven, maar realiseerde me ook dat dat mijn moeder in de risicogroep zit. Ze is 65 jaar en woont samen met mijn vader en broer. Omdat ze enkele ziektes heeft, wordt er alles aan gedaan dat het het virus haar niet te pakken krijgt. Desondanks blijven angst en onzekerheid hier en in Polen bestaan."

"Het coronavirus heeft het leven van ons allemaal veranderd. Ieder van ons beleeft de huidige situatie op zijn eigen manier, maar we zitten allemaal in het zelfde schuitje. We moeten ons allemaal zoveel mogelijk aanpassen aan de huidige omstandigheden. Het is moeilijk om geliefden niet te kunnen bezoeken. Een paar maanden geleden is al afgesproken dat mijn moeder naar Ysselsteyn zou komen voor de meivakantie. De kinderen (Lieke van 9 en Erik van 7, red.) keken uit naar oma Jasia. De vreugde verdween toen ze hoorden dat oma helaas vanwege veiligheid en gezondheid niet naar ons toe zou komen. Ik kan ze ook niet zeggen wanneer het wel kan. Alles wat we nog hebben zijn telefoontjes en videochat. Het is wel fantastisch om te zien hoe ze dat met oma oppikken. De gesprekjes zijn gelukkig vrolijk. Ze moeten nu knuffelen op afstand. Ik probeer me ook niet te druk maken, maar het is niet altijd even makkelijk, als ik oma hoor. Dat raakt mij heel erg. Aan de andere kant moeten we niet vergeten voor onze eigen veiligheid en voor die van anderen te zorgen. Het is ingewikkeld allemaal."

"Alle plannen zijn veranderd sinds bekend is dat het virus zich verspreidt als een olievlek. Mijn zorgen over mijn dierbaren zijn niet alleen gerelateerd aan Nederland, maar natuurlijk ook aan Polen. Hoelang kunnen we elkaar niet meer ontmoeten? Dat blijft spelen in je hoofd. Er is moeilijk mee om te gaan. De plannen zijn op dit moment verdwenen. Het is machteloosheid en tegelijk is er een verlangen naar. Zelfs een kort bezoek aan Polen is in deze omstandigheden niet mogelijk. Daar hebben we begrip voor, maar het doet veel pijn. Ik en mijn moeder hebben een speciale en sterke band. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Telefoon- en videogesprekken met moeder zijn inmiddels een alledaagse gebeurtenis geworden. Vaak zegt ze dan 'als dit ons laatste gesprek is...' Soms doe ik dan alsof ik het niet hoor."


Situatie in Polen

'Het is moeilijk om geliefden niet te kunnen bezoeken'

Polen heeft momenteel de grenzen gesloten. Er zijn Poolse burgers die vanuit het buitenland naar Polen terugkeren en buitenlanders die in Polen of in familieverband werken. Iedereen die naar Polen vertrekt, is verplicht twee weken in quarantaine te gaan. Er is een absoluut verbod om de plaats waar hij of zij in isolatie zit te verlaten. Tijdens de controle aan de grens moet iedereen het adres opgeven waar hij of zij in quarantaine wordt geplaatst. Dat betekent dat die persoon gedurende twee weken geen contact met zijn of haar familie mag hebben.

Alle informatie over de persoon die in isolatie zit, wordt ingevoerd in een databank en wordt automatisch doorgegeven aan de bevoegde autoriteiten. Zij controleren of de quarantaineverplichting wordt nageleefd. Bovendien zijn in Polen mondmaskers verplicht, alle evenementen geannuleerd, scholen zijn gesloten. Velen zijn inmiddels hun baan verloren of leven in onzekerheid over hun inkomen. Het aantal besmettingen in Polen stond 4 mei op 13.693, van 678 mensen is officieel bekend dat ze aan het coronavirus zijn overleden. In Nederland zijn de 4 mei-cijfers 40.769 besmettingen en 5.072 doden.


Lees verder op pagina 17.

Afbeelding