Landbouwbelang: moet het opvallend gebouw een kleurrijker aanzicht krijgen?
Landbouwbelang: moet het opvallend gebouw een kleurrijker aanzicht krijgen? Foto: René Poels

'Kleuriger Wanssum'

Wanssum | In de ogen van Meerlonaar René Poels zou het grote, hoge 'Landbouwbelang' in Wanssum een metamorfose moeten ondergaan. Kunstenaars zouden met name de zuidzijde van het gebouw kunnen voorzien van een kleurrijke schildering (urban art).


Poels liep al langer met dit idee rond, maar heeft het nu verwerkt in een notitie en aangeboden aan de dorpsraad van Wanssum, Cultura Venray en wethouder Anne Thielen van de gemeente Venray. Dankzij Mooder Maas heeft de kern van Wanssum een gedaantewisseling ondergaan. Met onder meer een nieuwe brug over ’t Broek, de vergrootte jachthaven en straks een nieuwe rondweg en brug over de haven. Wat blijft zijn de hoge witte gebouwen van het voormalige Landbouwbelang. Tegenwoordig eigendom van Agrifirm. Voor de een is dit een industrieel/agrarisch erfgoed voor de ander een lelijke puist in het vernieuwde Wanssum. Feit is dat dit bouwwerk mede het silhouet van Wanssum bepaalt. Nu Wanssum is verfraaid is het, volgens Poels, een goed moment om ook na te denken over het upgraden van de zuidelijke wand van het gebouw. Dat kan bijvoorbeeld om deze wand te voorzien van graffiti of een mooie muurschildering. Een en ander altijd uit de hand van kunstenaars. Voorbeelden dat dit het geheel verfraaid zijn onder meer te vinden in Rotterdam en langs de Route du Soleil, waar watertorens en een kerncentrale zo zijn behandeld. In de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum maakten de inwoners in het verleden al kennis met kleinschalige streetart, onder meer op de bushaltes die door SOS Meerlo-Wanssum zijn voorzien van muurschilderingen in Wanssum, Blitterswijck, Tienray en Swolgen, en recentelijk de muurschildering op de gevel van café De Zwart in Blitterswijck van profwielrenner Wout Poels door de Venrayse kunstenares Anne Haeyen.
Poels heeft het idee aangekaart met de bedoeling af te tasten of er draagvlak is voor dit bijzonder project. Als dat er is, moet er een werkgroep komen die een ander gaat organiseren.